U Bugojnu promovisana knjiga „Soba za nikoga“ Donne Ares

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Sinoć je u Kristalnoj sali Općine Bugojno upriličena promocija knjige „Soba za nikoga“ Donne Ares.

Uz autoricu, o knjizi „Soba za nikoga“ govorile su promotorice, novinarka Azra Karalić, prof. Senada Milanović i dr. Šefika Bajrić, specijalista ginekologije i akušerstva, a odlomke iz knjige čitatala je mr.sci. Jasmina Mlaćo Durek, članica bugojanske Fedre.

„Soba za nikoga“ Donne Ares je knjiga o strahovima, borbi, ljubavi i vjeri. To je autobiografska ispovijest o borbi sa malignom bolesti s kojom se Azra Kolaković, poznatija kao Donna Ares bori od 2014. godine.

-Ova je knjiga lišena svih lažnih moralisanja, ali i lažnih nada. Autorka je u njoj lišila sebe i sve nas patetike, samosažaljenja i potrebe sažaljenja. Ovo je dokaz njene borbe, hrabosti i istrajnosti osobe koja se ne predaje, istakla je jedna od promotorki, novinarka Azra Karalić te, izmedju ostalog, naglasila kako je autorica svojom knjigom pomogla da bolje shvatimo s čim se suočavaju oboljeli, kako da se bore, a ne poriču bolest.

-Ideja ovog romana je jasna, čovjek se ne može poraziti, društveno je angažiran jer progovara o problemima u zdravstvu i našem društvu, o teškoćama s kojima se suočavaju oboljeli. Ovo je roman o umjetniku, ali i globalizaciji i, na kraju, to je roman o sreći i ljubavi, zaključila je svoje obraćanje prof. Senada Milanović.

-Ja bih knjigu “Soba za nikoga” preporučila svima, zdravim da poslože svoje prioritete, a bolesnima da im bude putokaz, rekla je dr. Šefika Bajrić, spec. ginekologije i akušerstva. Pozvala je žene na redovne preventivne preglede jer, kako je pojasnila, rak grlića maternice je u početnim fazama gotovo stoprocentno izlječiva bolest. Knjiga ”Soba za nikoga” inspirisana je potrebom da potakne i druge da slušaju svoje tijelo, da upozori na bolest, ali i probleme onih koji boluju od raka.

-Pojedinac ne može promjeniti društvo, ali zato treba govoriti glasno da čuju oni koji to mogu, istakla je Donna Ares na promociji u Bugojnu i svoje obračanje završila porukom: ”Rak ne znači smrt, zapamtite to!”

Promicija knjige „Soba za nikoga“ Donne Ares promovisana je u Bugojnu na inicijativu potpredsjednice F BIH Melike Mahmutbegović, uz tehničku organizaciju Asocijacije žena SDA Bugojno. Nastupile su članice Vokalnog ansambla, a s neskrivenim oduševljenjem, za brojnu publiku u Bugojnu, Donna Ares izvela je nekoliko svojih pjesama.