U Bugojnu promovisana knjiga „Soba za nikoga“ Donne Ares

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Sinoć je u Kristalnoj sali Općine Bugojno upriličena promocija knjige „Soba za nikoga“ Donne Ares.

Uz autoricu, o knjizi „Soba za nikoga“ govorile su promotorice, novinarka Azra Karalić, prof. Senada Milanović i dr. Šefika Bajrić, specijalista ginekologije i akušerstva, a odlomke iz knjige čitatala je mr.sci. Jasmina Mlaćo Durek, članica bugojanske Fedre.

„Soba za nikoga“ Donne Ares je knjiga o strahovima, borbi, ljubavi i vjeri. To je autobiografska ispovijest o borbi sa malignom bolesti s kojom se Azra Kolaković, poznatija kao Donna Ares bori od 2014. godine.

-Ova je knjiga lišena svih lažnih moralisanja, ali i lažnih nada. Autorka je u njoj lišila sebe i sve nas patetike, samosažaljenja i potrebe sažaljenja. Ovo je dokaz njene borbe, hrabosti i istrajnosti osobe koja se ne predaje, istakla je jedna od promotorki, novinarka Azra Karalić te, izmedju ostalog, naglasila kako je autorica svojom knjigom pomogla da bolje shvatimo s čim se suočavaju oboljeli, kako da se bore, a ne poriču bolest.

-Ideja ovog romana je jasna, čovjek se ne može poraziti, društveno je angažiran jer progovara o problemima u zdravstvu i našem društvu, o teškoćama s kojima se suočavaju oboljeli. Ovo je roman o umjetniku, ali i globalizaciji i, na kraju, to je roman o sreći i ljubavi, zaključila je svoje obraćanje prof. Senada Milanović.

-Ja bih knjigu “Soba za nikoga” preporučila svima, zdravim da poslože svoje prioritete, a bolesnima da im bude putokaz, rekla je dr. Šefika Bajrić, spec. ginekologije i akušerstva. Pozvala je žene na redovne preventivne preglede jer, kako je pojasnila, rak grlića maternice je u početnim fazama gotovo stoprocentno izlječiva bolest. Knjiga ”Soba za nikoga” inspirisana je potrebom da potakne i druge da slušaju svoje tijelo, da upozori na bolest, ali i probleme onih koji boluju od raka.

-Pojedinac ne može promjeniti društvo, ali zato treba govoriti glasno da čuju oni koji to mogu, istakla je Donna Ares na promociji u Bugojnu i svoje obračanje završila porukom: ”Rak ne znači smrt, zapamtite to!”

Promicija knjige „Soba za nikoga“ Donne Ares promovisana je u Bugojnu na inicijativu potpredsjednice F BIH Melike Mahmutbegović, uz tehničku organizaciju Asocijacije žena SDA Bugojno. Nastupile su članice Vokalnog ansambla, a s neskrivenim oduševljenjem, za brojnu publiku u Bugojnu, Donna Ares izvela je nekoliko svojih pjesama.

donna ares 1donna ares 10donna ares 11donna ares 12donna ares 13donna ares 14donna ares 15donna ares 16donna ares 2donna ares 3donna ares 4donna ares 5donna ares 6donna ares 7donna ares 8donna ares 9donna ares