U Bugojnu promovisana knjiga „Svjedoci zla“, autora Akifa Agića i Faruka Vele

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Nakon Mostra, Gornjeg i Donjeg Vakufa, Stoca, Jablanice, Kaknja, Travnika i bosankohercegovačke dijaspore, knjiga „Svjedoci zla „ Akifa Agića i Faruka Vele promovisana je i u Bugojnu.

Na početku promocije prikazan je dokumentarni film i reportažni zapisi sa ratnih poprišta ,ratnog reportera Akifa Agića . Knjiga „Svjedoci zla“ na 480 strana, hronološkim slijedom ,od nalogodavca do izvršitelja ,prati otvorenu agresiju vojske R Hrvatske i zločine HVO-a počinjene na području takozvane Republike Herceg Bosne, što je u konačnici rezultiralo drugostepenom presudom na Međunarodnom sudu pravde u Hagu u slučaju „Prlić i drugi“. O knjizi su na promociji govorili profesor historije Ešref Karamustafić, te autori djela.

-Poruka ove knjige je borba protiv zla koje se zove fašizma, a dokumentaristički pristup autora Agića i Vele nam govori o genezi tog zla koje je prije 25 godina pogodilo ovo područje-kazao je prof.Karmustafić. U osnovi je ovo antiratna knjiga koja argumentovano govori o strašnom zlu koje se dogodilo na ovim i prostorima Hercegovine u vrijeme agresije na BiH,kazali su autori Akif Agić i Faruk Vele.

-O zločinima koji su se dodgodili u okviru UZP tkz.Hereceg Bosne treba govoriti, kako bi istina bila argumentirana. Te argumente nismo utvrdjivali samo mi, nego Haški tribunal u svojoj presudi u dva postupka – kazali su autori o svojoj knjizi „Sjeoci zla“.

U knjizi je publikovana i pravosnažna presuda u slučaju „Prljić i ostali“, te objavljen spisak svih logoraša koji su prošli logore tkz. Herceg Bosne.O Agićevoj i Velinoj knjizi „Svjedoci zla“ do sada su pisali i govorili ugledni intelektualci i značajne domaće i regionalne ličnosti, među kojima su Stjepan Kljuić, fra Ivo Marković, fra Mirko Majdandžić, Anto Nobilo, akademik Esad Duraković, Seid ef. Smajkić, Faruk Aganović Jupi, Sead Omeragić, dr. Amir Kliko, Amer Đulić i drugi.