U Bugojnu promovisana nova knjiga pjesama Edina Korjenića

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Zbirka pjesama „Pjesnik i ruža“ profesora njemačkog jezika u bugojanskoj gimnaziji Edina Korjenića promovisana je sinoć u našem gradu.

 

Knjigu su, u Kristalnoj sali općine Bugojno, promovisali dr. Ahmed Kico i prof. Nedžad Milanović, a moderator je bio prof. Viktor Dundović, koji je i sam imao osvrt na Korjenićevu poeziju. 

-Profesor Korjenić je napisao sjajnu knjigu, naprosto zato što je poredao izuzetno važne teme, koje se tiču svih nas. On na jedan lijep, pjesnički način, piše o tome kakvi ljudi jesu i kakvi bi mogli biti – kazao je dr. Kico.

Naglasio je kako se radi o „neobičnoj i veoma značajnoj knjizi koja govori o ključnim vrijednostima svekolikog života“.

-Kroz svoju knjigu pjesama on isijava gorki revolt i ironiju protiv ljudske oholosti i gramzivosti. Kao i u njegovim prethodnim knjigama, poetika je i ovdje najnevinija od svih zanimanja, ali se služi jezikom koji je najopasniji od svih dobara – istakao je dr. Kico.

Kako je kazao prof. Milanović, Teatar „Fedra“ Bugojno je po drugi put izdavač knjige poezije Edina Korjenića, a podržat će na izdavačkom putu sve autore koji nastoje pisanjem ostaviti neizbrisiv trag u svom gradu.

-Pjesnik je zaljubljenik u oblake, u ruže, u sve stvari oko sebe, u kojima pronalazi inspiraciju. Piše jednu prelijepu, specifičnu poeziju, i vječiti je zaljubljenik u život i to je,u suštini, i poruka ove njegove nove zbirke – naglasio je prof. Milanović.

U izjavi za RTV Bugojno autor je kazao da se pisanjem pjesmama bavi još od sedamdesetih godina prošlog vijeka i da je stvaranje njegove najnovije zbirke trajalo četiri godine.

-Moja prva pjesma, koju sam objavio još kao srednjoškolac, zvala se „Zimska ruža“. U međuvremenu, napisao sam puno pjesama o ružama, tako da sam se odlučio da ovoj zbirci dam naziv „Pjesnik i ruža“- kazao je Korjenić.

Svojim pjesmama, dodaje, želi poručiti svim ljudima da „učine sve da svijet bude bolji“.

Stihove iz Korjenićeve najnovije zbirke pjesmama interpretirale su učenice Gimnazije, a na promociji se kratko obratio i bugojanski načelnik Hasan Ajkunić.

-U 2016. u Bugojnu je napisano šesnaest knjiga ovdašnjih autora, a u 2017. deset. Od početka ove godine promovisane su tri knjige, a u najavi su promocije još dvije knjige. Hvala svima koji pišu o našem gradu – kazao je.

U periodu prije proteklog rata, Korjenić je objavio knjigu „Šibanje oblaka“, a u oktobru 2016. i zbirku pjesama „Drvo na krovu i svanuće otključanih snova“.