U Bugojnu razgovarano o procesu evropskih integracija

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Bugojnu je danas upriličen seminar na temu „Proces evropskih integracija”. Organizatori seminara su Direkcija za evropske integracije, Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine, Ambasada Republike Hrvatske u BiH i Centar izvrsnosti Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske.

 

Cilj seminara je upoznati jedinice lokalne samouprave sa procesima evropskih integracija i prenijeti iskustva Hrvatske, njen razvoj i reformu uprave u tom procesu.

Na početku seminara, učesnike je pozdravio i uputio riječi dobrodošlice načelnik naše općine Hasan Ajkunić, zahvalivši se Direkciji za evropske integracije za organizaciju ovakvog seminara u Bugojnu, kao i Republici Hrvatskoj na pomoći i podršci koju pruža BiH na putu evropskih integracija.

O hrvatskom modelu evropskih integracija govorio je Ivan Del Vechio, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH navodeći u izjavi za medije da je Republici Hrvatskoj stabilnost BiH veoma bitna, kao i što brže članstvo BiH u EU.

Na temu evropskih integracija, iskustvima Hrvatske i politike proširenja, govorila je Dušanka Šulje, dok je na temu EU i BiH – stanje i perspektiva, DEI i uloga u procesu evropskih integracija, govorila Jesenka Hadžajlija, ispred Direkcije za evropske integracije.

Učesnici seminara bili su predstavnici Bugojna, Viteza, Travnika, Novog Travnika, Prozora -Rame, Jajca i Kreševa.

Ivan Del Vechio, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH,  tokom današnje posjete Bugojnu, sastao se u zgradi Općine sa načelnikom Ajkunićem, a razgovoru je prisustvovala i Greta Kuna, predsjedavajuća OV-a Bugojno.