U Bugojnu se gradi fabrika flaširane vode

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

 Prve količine flaširane pitke vode iz tvornice u Bugojnu bit će na tržištu za dva mjeseca.

Zaposleno će biti oko 20 osoba,trenutno evidentiranih na Birou za zapošljavanje naše općine. Buduća fabrika za proizvodnju flaširane vode gradi se na parceli oko šest kilometara udaljenoj od Bugojna,u naselju Vesela.

– Ovo je jedan od značajnijih projekata koji se realizira zahvaljujući bugojanskim viječnicima,a koji su podržali još nekoliko investicija na području naše općine. Ovom prilikom im se zahvaljujem ,kao i svim građanima Bugojna,koji u narednom period mogu očekivati u svojim domovima odredjene količine pitke vode sa izvorišta “Husića vrelo”. Naime, određeni dio vode sa navedenog izvorišta u budućnosti će biti preusmjeren u gradski vodovod,kako bi konačno bio riješen i problem snadbjevanja kroz azbestne cijevi s područja Gornjeg Vakufa –Uskoplja – rekao je načelnik Bugojna Hasan Ajkunić tokom nedavnog obilaska buduće tvornice za proizvodnju flaširane vode ,na lokalitetu „Husića vrelo”.

Edis Omerdić iz Lukavca u punionicu vode “Valley Aqua” (Dolina vode) u Bugojnu uložit će oko 1,5 miliona maraka.

-Ovdje imamo prelijepe izvore kapaciteta 211 litara vode u sekundi,a svakom privredniku bi poželio da ima iskustva kakva ja imam u Bugojnu. Za pohvalu su razumijevanje i vizije općinskih viječnika i načelnika općine, koji su pokazali zaista visok stepen poslovnosti te im se ovom prilikom zahvaljujem na ukazanom povjerenju.Iz Bugojna ,flaširanom pitkom vodom,planiramo snabdijevat dobar dio domaćeg tržišta, a imamo obezbijeđeno i tržište na Bliskom Istoku – Saudijskoj Arabiji, Kuvajtu, Kataru i Bahreinu – kaže Omerdić.

Ukupna površina parcele na kojoj se nalazi tvornica je 5500 metara kvadratnih ,a sama tvornica se gradi na 600 kvadratnih metara. Inače,Vlada Srednjebosanskog kantona donijela je Odluku o dodjeli koncesije preduzeću “Valley Aqua” iz Lukavca za istražne radove, eksploataciju, preradu, flaširanje i prodaju pitke vode sa izvorišta Husića vrelo, općina Bugojno. Koncesija je dodijeljena na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK na osnovu konkursa raspisanog početkom decembra 2015. godine.