U Bugojnu se implementira projekt „Podrška mladima u lokalnim zajednicama“

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Bugojnu je održan drugi dijalog mladih, uključenih u projekt „Podrška mladima u lokalnim zajednicama“, koji implementira Internacionalna organizacija za migracije u BiH (IOM).

 

-Radi se o projektu koji provodimo u petnaest bh općina, radi jačanja kapaciteta mladih s područja lokalnih zajednica, koji do sada nisu imali priliku da ostvare svoje ideje i rade na provedbi njima važnih projekata – rekao je predstavnik IOM-a Mirza Omerhodžić.

Cilj je da mladi ljudi, koji misle da se ništa ne može promijeniti u njihovim lokalnim zajednicama, budu više uključeni u društvene procese, odnosno da sami rješavaju probleme koji ih se tiču.

Koordinator lokalnog tima IOM-a u Bugojnu Admir Ždralović ističe kako je važnost projekta ogromna, te da mu se pristupa „krajnje ozbiljno, sistematski, i na bazi podataka koji su dobra osnova za sve buduće aktivnosti“.

-Već smo proveli neka istraživanja, na osnovu kojih ćemo bazirati naše naredne aktivnosti. Računamo na grantove, koji će nam omogućiti da realiziramo veoma korisne projekte, ne samo za mlade, već sve građane – naglasio je.

Dodao je da su, skupa s njima, u lokalnom timu IOM-a za Bugojno Adis Čaušević i Mirza Balihodžić.

Ovom prilikom se čulo, također, kako je interes mladih ljudi da poboljšaju ambijent u kojem žive i da aktivno učestvuju u donošenju odluka koje bi bile značajne kako za njih, tako njihove porodice i cijelu društvenu zajednicu.

U jučerašnjem drugom dijalogu mladih u okviru projekta IOM-a  „Podrška mladima u lokalnim zajednicama“ izrazili su spremnost da se aktivno uključe u rješavanje pitanja, koja su već delegirali.

Ponudili su maksimalan angažman na planu njihove implementacije u praksi, čime su poslali dvije poruke. Prva je da imaju ideje kojima žele unaprijediti život u sredini u kojoj žive, a druga da posjeduju znanje, želju i volju, jednom riječju kapacitete koji su im neophodni u realizaciji projektnih aktivnosti.

Mišljenja su kako su upravo ove dvije stvari idealan spoj za implementaciju ponuđenih ideja i inicijativa, i način da se postigne dugoročan i zagarantovan uspjeh u implementaciji projekata, koji bi uskoro trebali ugledati svjetlo dana.