U Bugojnu večeras otvaranje 46.Teatarskog festivala BiH FEDRA 2018.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

U Bugojnu večeras otvaranje 46. Teatarskog festivala BiH FEDRA 2018.

Prije same ceremonije otvaranja,koja je planirana u 20:15 sati,u Umjetničkoj galeriji KSC-a u sklopu pratećeg programa, bit će otvorena izložba pozorišne fotografije, „Retrospektiva“, Edina Ćatića Bate.

Takmičarski program otvara predstava „Zašto vuk ne pase travu“,Teatra Fedra Bugojno.Ova predstava je na programu od 20:30 sati.

“ZAŠTO VUK NE PASE TRAVU” je predstava nastala po motivima teksta D.Kovačevića “Generalna proba samoubistva”, u kojoj je naša neposredna stvarnost prikazana kao mnogostruko isprepletena igra, igra različitih životnih i književnih žanrova – kao drama u drami, tragedija u komediji, satira u groteski, farsa u tragediji. Ovo je simbolična tragikomedija današnjeg vremena koja govori o složenom i protivrječnom moralu i poremećenom identitetu današnjeg čovjeka opterećenog neizvjesnošću i različitim izazovima egzistencijalnog trenutka.

Adaptaciju i režiju potpisuje Senada Milanović,a u predstavi igraju: Ermina Musić,Almir Mujagić,Suad Velagić i Amel Ugarak.

Povodom otvaranja 46. Teatarskog festivala BiH FEDRA 2018.u Bugojnu je održana press-konferencija na kojoj su predstavljeni sadržaji jednog od najstarijih amaterskih pozorišnih festivala u BiH. Konferenciju za medije je otvorio Amar Ferizović, moderator okruglih stolova i PR festivala,nako čega se prisutnima obratio direktor KSC i Festivala Mirza Idrizović,kazavši da je najstariji teatarski festival u BiH prvi put održan 1959. godine i to u Travniku, a nakon mijenjanja mjesta održavanja, od 80-tih godina Bugojno je stalni domaćin. Na kraju obraćanja pozvao je sugrađane da posjete KSC i prisustvuju najavljenim programskim sadržajima.

I ove godine prateći i neizostavan dio festivala su bilten i katalog, o kojima je govorio profesor Nedžad Milanović,urednik biltena kazavši da je ove godine redakcija podmlađena,a njeni članovi su :Vedrana Kisić, tehnički urednik, Suad Velagić,Edna Supur i Hamira Sultanović Karadža.Fotograf festivala je Husein Šljivo.Dizajn Plakata i naslovnice kataloga radio je Antonio Džolan, dok je dizajn i tehničku obradu kataloga uradila Tidža Čaušević. Producentica festivala Senada Milanović, govorila je o programu i novitetima koji prate ovogodišnji festival.

– U takmičarskom dijelu prvi nastupaju članovi Teatra Fedra s prestavom„ Zašto vuk ne pase travu“, a na programu su i predstave Gradskog pozorište Živinice “POTJERA”, HKUD “DIDAK” Gradnići “SMAK SVITA”,Teatra “TOTAL” Visoko “NESPORAZUM”,Gradskog pozorište Trebinje “SLUGE” i Studentskog pozorišta Pale “186. STEPENIK”. Na programu je i Omladinsko veče, tokom kojeg će posjetioci vidjeti dvije predstave : Dramske sekcije KŠC ”Sv.Franjo” Tuzla “ZAČARANA ŠUMA”, i Dječijeg pozorišta EKO ART Bugojno „NA RUBU“-kazala je producentica festivala Senada Milanović.

U žiriju publike je dvanaest članova ,a u stručnom žirija su :Slađana Zrnić,Aldin Omerović i Enes Salković.

Osvježenje festival je saradnja sa domovima kulture susjednih gradova,a na kraju press konferencije PR Festivala Amar Ferizović je istakao pokrovitelje i sponzore 46.Teatarskog festivala BIH Fedra,medju kojima su Općina Bugojno,Melika Mahmutbegović,potpredsjednica FBIH,Fondacija za muzičke,scenske i likovne umjetnosti,Federalno ministarstvo kulture i sporta,Ministarastvo obrazovanja,nauke kulture i sporta SBK,Ministarstvo civilnih poslova, Punionica plina Kadunić,BH Telekom, Rudnik uglja Gračanica ,Motel Genex ,FIS i drugi. Selektor 46.Teatarskog festivala BIH Fedra je Sead Đulić.

 

5