U četvrtak, 18.oktobra promocija knjige “Deseta vrata pakla” Rizaka Hukanovića u Bugojnu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U četvrtak,18. oktobra s početkom u 19.30 sati, u Kristalnoj sali Općine Bugojno, bit će upriličena promocija knjige „Deseta vrata pakla“ Rezaka Hukanovića. Gost i promotor ovog autobiografskog Hukanovićevog djela je bosanskohercegovački književnih, akademik Abdulah Sidran.

Knjiga „Deseta vrata pakla“ u izdanju Buybooka je autobiografski roman koji govori o logorima Omarska i Keraterm, gdje je autor proveo šest mjeseci, izložen najgorim fizičkim i psihičkim torturama. Knjiga je potresno svjedočanstvo o ova dva najzloglasnija logora u kojima su ubijani nedužni građani Prijedora i drugih gradova u BiH.

-Knjiga je do sada je na bosanskom jeziku doživjela pet izdanja. Prevedena je na engleski, norveški i njemački jezik. Upravo je završen prevod na turski jezik i trebalo bi da se pojavi u turskim knjižarama do Nove godine – kaže Hukanović.

Inače, Rezak Hukanović rođen je 1949. u Prijedoru. Do knjige „Deseta vrata pakla“ objavio je šest zbirki pjesama. Prije rata se bavio novinarstvom, te je povremeno radio na lokalnom radiju. Bio je vlasnik i privatne radio stanice u Prijedoru koja mu je oduzeta nakon njegovog hapšenja u maju 1992. godine.

Predgovor za knjigu pisao je nobelovac Elly Wiesel.