U Donjem Vakufu svečano otvorena novoizgrađena sportska dvorana

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Građanima Donjeg Vakufa od danas je na raspolaganju moderna sportska dvorana, s osamsto mjesta na tribinama, riješenim sistemom zagrijavanja, uređenim svlačionicama i opremljenim kupatilima, videonadzorom i parking prostorom.

Svečanosti povodom, kako se čulo, konačnog ispunjenja sna svih Donjovakufljana, a naročito članova sportskih klubova, prisustvovali su brojni zvaničnici izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima, predstavnici javnog, privrednog i vjerskog života, delegacije bratskih općina Inegol, Šelezader i Akhisar iz Turske prijatelji iz Švedske i Norveške, te drugi brojni gosti i stanovnici donjovakufske općine svih generacija.

Da će 25. novembar trajno ostati upisan u historiju Donjeg Vakufa, potvrdila je u svom obraćanju prisutnima potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, uz čestitke svima, koji su sudjelovali u izgradnji sportske dvorane.

– Ovo je jedna dodatna stepenica u razvoju Donjeg Vakufa. Ono što je još važnije za nas, našu porodicu i našu djecu, ovo je prilika da se mladi aktivno bave sportom, i da promoviraju zdrav način života. Donji Vakuf je do sada imao prepoznatljive i uspješne sportske klubove i subjekte, ali, nažalost, nikada nisu mogli dijeliti slast pobjede na svom terenu, naglasila je dr. Mahmutbegović.

Poželjela je da ubuduće svi donjovakufski sportisti, koji budu koristili salu, pobjeđuju, odnosno da ona bude „u znaku pobjede domaćih ekipa“.

Uz kreditno zaduženje Općine Donji Vakuf kod Razvojne banke, izgradnju dvorane, koja je počela 2008. godine, pomogli su Federalno ministarstvo za obnovu i povratak, Federalno ministarstvo za kulturu i sport, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK-a, Ministarstvo kulture Kantona Sarajevo, turske općine s kojima Donji Vakuf njeguju bratske odnose, švedska općina Landskrona, obezbijedivši sportsku opremu, donjovakufska firma „Promo“, donacijom stolica za tribine i igrače, te Vlada SBK-a, u čije ime se na svečanosti obratio kantonalni ministar privrede Sedžad Milanović.

-Siguran sam da će dvorana pružiti ovoj omladini maksimalne uvjete u ostvarivanju sportskih rezultata.Čestitam građanima i načelniku na ovom zdanju i objektu, na kojem mogu biti zavidni i mnogo veći gradovi u BiH, kazao je Milanović.

Kada su u pitanju općine SBK-a, sportska dvorana nedostaje, dodao je, samo još u Gornjem Vakufu/Uskoplju, u kojoj je projekt izgradnje tog objekta u toku.

Plakete za dati doprinos svima onima, koji su pomogli izgradnju sportske dvorane u Donjem Vakufu, uručio je načelnik Huso Sušić, istakavši kako je današnji dan za sve stanovnike ovoga grada poseban.

-Ovo je samo jedan od projekata koje smo u zadnjih deset godini uspješno završili. Danas imam još jednu dobru vijest za građane, a to je da smo u pregovorima s našim prijateljima iz Turske da u 2017. zaposlimo trista novih radnika, naglasio je Sušić.

Simboličnim presjecanjem vrpce on je, skupa s potpredsjednicom Federacije BiH, ozvaničio završetak realizacije jednog od najvažnijih poslijeratnih projekata u Donjem Vakufu.

Ključevi i upotreba dozvola za korištenje sportske dvorane uručeni su, na kraju, direktoru JU Centar za obrazovanje, kulturu i sport Kenanu Hrvačiću, s obzirom da će ona djelovati u sklopu ovog centra.

Svečanost su uveličali članovi Vokalno-instrumentalnog sastava „Forte“ i KUD-a „Nakib Abdagić-Kiban“.

Za večeras je najavljeno odigravanje prve utakmica u novootvorenoj dvorani, a u okviru 7. kola košarkaške A1 lige FBiH, sastat će se domaći Košarkaški klub „Promo“ i gostujuća ekipa „Čelika“ iz Zenice.