U Drvetinama u toku akcija deminiranja

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Služba civilne zaštite općine Bugojno,u saradnji sa BH MAC-om, na području Drvetina ovih dana privodi kraju projekat deminiranja na terenu ukupne površine 11 758 metara kvadratnih.

U saradnjni sa Federalnom upravom civilne zaštite uočene mine u naredna dva dana adekvatno će biti uklonjene.

Od prestanka ratnih dejstava u našoj zemlji u proteklih 20 godina na području općine Bugojno deminirana je rizična površina od 893 390 metara kvadratnih. Na ovoj površini pronađeno je i uništeno 2 398 protivpješadijskih mina, 115 protivtenkovskih mina, te 157 raznih drugih vrsta neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Procjene BH MAC-a su da je na području Bugojna neeksplodiranim ubojitim sredstvima još uvijek zagađen 16 096 841 metar kvadratni, ili 4,15 posto ukupne površine općine.

Na površini od preko 11 hiljada metara kvadratnih u Drvetinama, tokom proteklih 5 dana tehničkim izviđanjem, od strane deminerskog tima“Dok-ing deminer“ sa Pala uočene je više protivpješadijskih mina. Oficir interne kontrole Momčilo Marinković ovom prilikom je istakao da je kontaminirana površina adekvatno označena te da će tokom sutrašnjeg dana, u saradnji sa Federalnom upravom CZ, uočene mine adekvatno biti uništene.

Po riječima predstavnika CZ općine Bugono Ibre Boškaila realizacija i ovog projekta obavljena je u saradnji i uz podršku Ureda BH MAC-a u Travniku. Kako je naglasio Boškailo područje na kojem je obavljeno tehničko izviđanje od strane deminerskog tima sa Pala je u neposrednoj blizini stambenih objekata i lokalnog puta, te je prve kategorije za provođenje deminerskih radova.

Predstavnici Službe za civilnu zaštitu i ovog puta su apelovali na građane da se aktivno uključe u realizaciju akcije „Žetva 2016“. Građani to mogu učiniti prije svega blagovremenom prijavom sumljivih površina, a kako bi se poduzele potrebne mjere na obilježavanju i uklanjanju uočenih neeksplodiranih ubojitih sredstva.