U Gimnaziji Bugojno izvedena predstava „Skrivene sjene“

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Predstava „Skrivene sjene“, u organizaciji Centara za edukaciju mladih iz Travnika, danas je izvedena u bugojanskoj Gimnaziji.

„Skrivene sjene“ je dokumentarna drama koja se bavi problemom nasilja nad ženama i djecom u savremenom bosanskohercegovačkom društvu. Predstava propituje uzroke i posljedice koji su godinama prisutni u našem društvu, a ipak se smatraju tabu temama.

-Problem nasilja je postao sve prisutniji , te smo odlučili da i ove školske godine za učenike prvih i drugih razreda srednjih škola izvedemo ovu predstavu i ukažemo mladima na pomenuti problem, a s ciljem smanjenja broja slučajeva nasilja u porodici-kazala je PR Centra za edukaciju mladih Amela Mlakić.

Producent i režiser predstave „Skrivene sjene“ Oliver Jović je istakao da je ova dokumentarna drama nstala kao rezultat četvoromjesečnog istraživanja koje je obuhvatilo ne samo žrtve nasilje, nego i nasilnike, ali isto tako i stručne osobe koja se bave ovim problemom. Tako je nastala jedna izvedbena forma-kazao je Jović, te naglasio da predstava nije samo dokumentarna , nego predstavlja vid postdramskog teatra.
„Skrivene sjene“ propituju svijest našeg društva i spremnost na njihovo razotkrivanje. Prvi put je izvedena prošle godine u Travniku, a nakon Bugojna bit će predstavljena mladima u Jacu i Busovači.