U Gornjem Vakufu-Uskoplju potpisani ugovori sa 16 korisnika plasteničke proizvodnje

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

U kabinetu načelnika općine Gornji Vakuf-Uskoplje, jučer je upriličeno potpisivanje ugovora sa 16 odabranih korisnika iz lokalne zajednice kojima su donirani i distribuirani plastenici površine 75m. Nakon potpisivanja ugovora korisnici su prošli obuku kroz stručno predavanje za uspješnu plasteničku proizvodnju.

Ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke već nekoliko godina finansira projekte pomoći socijalno ugroženim kategorijama u BiH. Projekat pod nazivom “Socio-ekonomska podrška najugroženijim porodicama kroz dodjelu plastenika u općinama Gornji Vakuf-Uskoplje, Pale-Prača, Foča-Ustikolina i Goražde jedan” jedan je od takvih projekta.

Ovim projektom obuhvaćene su socijalno ugrožene osobe, porodice sa većim brojem članova, samohrane majke te osobe sa invaliditetom koje se već duže vrijeme nalaze na evidenciji Centra za socijalni rad. Humanitarna organizacija ASB djeluje u BiH više od 25 godina, a do sada je implementirala više od 180 miliona eura pomoći stanovnicima Jugoistočne Evrope.

Direktor ASB organizacije za Jugoistočnu Evropu Elmir Bojadžić naglasio je kako je projekat finansiran od strane Ministarstva vanjskih poslova Njemačke u ukupnom iznosu od 92,750 eura, sa 25% učešća općine Gornji Vakuf-Uskoplje.

Ovom prilikom, načelnik općine Sead Čaušević zahvalio se humanitarnoj organizaciji ASB na poslovnoj saradnji i pruženoj pomoći socijalno ugroženim grupama na području općine Gornji Vakuf-Uskoplje. 16 korisnika kroz ovaj projekat dobilo je proizvodni kapacitet, gdje će uz vlastiti rad i rad svoje porodice moći poboljšati svoj kućni budžet, dobiti zdravu hranu i imati radnu aktivnost sa rezultatom.

Bosiljka Herceg, jedna od potpisnica današnjeg ugovora, inače samohrana majka, istakla je kako je raduje činjenica što će kroz plasteničku proizvodnju doprinijeti boljoj budućnosti svoje djece te im omogućiti bolju egzistenciju.

Plastenička proizvodnja je vrlo profitabilna poljoprivredna grana u kojoj se najbrže ostvaruje keficijent obrta, što će današnjim potpisnicima ugovora omogućiti da u jednoj godini ostvare 2-3 žetve i proizvedu približno 3000 kg voća ili povrća posebno u mjesecima u kojima tih artikala nema.

Uspješnost u proizvodnji isključiva je briga i odgovornost korisnika čime se pojačava prirodni zahtjev za preuzimanje vlastitog života u svoje ruke.