U Gornjem Vakufu-Uskoplju promovisana knjiga “Budi budan i kad lijepo sanjaš”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Centru za obrazovanje, sport i kulturu Gornji Vakuf-Uskoplje održana je promocija knjige “Budi budan i kad lijepo sanjaš” autora Faruka Aganovića-Jupija. Knjiga govori o historiji BiH koja će ostati kao svjedočanstvo vremena o ratnom periodu. O knjizi su govorili publicista i ratni reporter Akif Agić i novinarka Azra Karalić.

Knjiga je posvećena šehidima i poginulim borcima Armije RBiH koji su dali svoje živote za slobodu domovine BiH, preživjelim pripadnicima Armije RBiH i narednim generacijama koje trebaju živjeti historiju Armije RBiH bez koje BiH ne bi ni opstala, jer čovjek bez slobode i domovine je niko i ništa.

Autor je u knjizi najmanje pisao o sebi, akcenat je stavio na domovinu, zavičaj i svoje saborce.

“Teške i dramatične priče nije želio staviti na papir, zadržao ih je za sebe, osvrnuvši se na pozitivnije priče u kojima je satkana hrabrost i plemenitost saboraca koji su se u tom ratnom periodu, borili za opstanak domovine. Dokazao je da je čovjek koji nikad neće zaboraviti svoje porijeklo i historiju, ostavivši pisani trag generacijama koje dolaze, ” naglasila je promotorka Azra Karalić.

„Budi budan i kad lijepo sanjaš“ je kazivanje jednog ratnog komandanta koji je i nakon mnogo godina, ostao vjeran svojoj domovini. Iz svake priče koju je Jupi do u detalje opisao u knjizi osjeti se njegova velika ljubav prema prema narodu i domovini,” naglasio je u svom obraćanju ppromotor Akif Agić. 

Prisutnima se obratio i Sead Čaušević, načelnik općine Gornji Vakuf-Uskoplje, koji je pozdravio sve prisutne, poželivši im dobrodošlicu, na promociju knjige, autora, koji je i nakon toliko godina, ostao vjeran svojoj domovini, rodnom kraju i zavičaju.

O herojstvu boraca i uspjesima ratnih jedinica govorio je ratni komandant i zlatni ljiljan, autor knjige „Budi budan i kad lijepo sanjaš“ Faruk Aganović-Jupi. On se posebno osvrnuo na događaje iz ratnog vremena, svoje prijatelje koji su zajedno s njim kročili stazama mnogih gradova BiH, na priče o patnjama, hrabrosti i snazi vojske Armije RBiH.

Knjiga „Budi budan i kad lijepo sanjaš“ ostat će kao svjedočansto vremena kada se narod borio za opstanak i vodio neke od najtežih bitaka u svojoj historiji.