U KC princeze Dževhere postavljena izložba „Blago koje traje“

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

„Blago koje traje“ naziv je izložbe Gazi Husrev-begove biblioteke, koja je sinoć, u okviru „507. Dana Ajvatovice“ postavljena u Kulturnom centru princeze Dževhere.

Autori izložbe su mr. Osman Lavić, direktor Gazi Husrev-begove biblioteke i Fatima Tinjak, bibliotekar Fonda orjentalistike u Gazi Husrev-begovoj biblioteci. Izložba je organizovana i postavljena povodom obilježavanja jubileja 480 godina postojanja i djelovanja Gazi Husrev–begove biblioteke u Sarajevu.

Govoreći o značaju izložbe Meho Manjgo, kustos muzejske zbirke u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, je istakao kako ona slikom i riječju predstavlja duhovno i kulturno bogatstvo koje ova institucija već stoljećima kontinuirano čuva, te dodao: “Gazi Husrev-begova biblioteka trenutno ima oko 100 hiljada bibilotečkih jedinica. Od mnogobrojnih naslova za ovu priliku izdvojeni su samo oni najvrijedniji. Tako posjetioci izložbe mogu vidjeti najstariji rukopis koji se čuva u Gazi Husrev-begovoj bibiloteci „Ihja Ulumud Din“ od imama Ebu Hamida Muhameda El Gazalija. Ovaj rukopis je prepisan 1106.godine i on je star preko 900 godina i predstavlja najstariju knjigu u BiH. Tu su i rukopisi Kur*ana kao što je mushaf Fadil paše Šerifovića iz 1849.godine, zatim rukopis Kur*ana iz 16. stoljeća i mnogi drugi značajni rukopisi koji se čuvaju u ovoj instituciji“.

Tokom trajanja izložbe posjetioci će moći vidjeti i određene knjige koje su napisane na evropskim jezicima, uključujući i bosanski jezik.

Izložba će biti postavljena u Kulturnom centru princeze Dževhere do 19. maja ovev godine.

123456