U KC princeze Dževhere postavljena izložba „Blago koje traje“

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

„Blago koje traje“ naziv je izložbe Gazi Husrev-begove biblioteke, koja je sinoć, u okviru „507. Dana Ajvatovice“ postavljena u Kulturnom centru princeze Dževhere.

Autori izložbe su mr. Osman Lavić, direktor Gazi Husrev-begove biblioteke i Fatima Tinjak, bibliotekar Fonda orjentalistike u Gazi Husrev-begovoj biblioteci. Izložba je organizovana i postavljena povodom obilježavanja jubileja 480 godina postojanja i djelovanja Gazi Husrev–begove biblioteke u Sarajevu.

Govoreći o značaju izložbe Meho Manjgo, kustos muzejske zbirke u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, je istakao kako ona slikom i riječju predstavlja duhovno i kulturno bogatstvo koje ova institucija već stoljećima kontinuirano čuva, te dodao: “Gazi Husrev-begova biblioteka trenutno ima oko 100 hiljada bibilotečkih jedinica. Od mnogobrojnih naslova za ovu priliku izdvojeni su samo oni najvrijedniji. Tako posjetioci izložbe mogu vidjeti najstariji rukopis koji se čuva u Gazi Husrev-begovoj bibiloteci „Ihja Ulumud Din“ od imama Ebu Hamida Muhameda El Gazalija. Ovaj rukopis je prepisan 1106.godine i on je star preko 900 godina i predstavlja najstariju knjigu u BiH. Tu su i rukopisi Kur*ana kao što je mushaf Fadil paše Šerifovića iz 1849.godine, zatim rukopis Kur*ana iz 16. stoljeća i mnogi drugi značajni rukopisi koji se čuvaju u ovoj instituciji“.

Tokom trajanja izložbe posjetioci će moći vidjeti i određene knjige koje su napisane na evropskim jezicima, uključujući i bosanski jezik.

Izložba će biti postavljena u Kulturnom centru princeze Dževhere do 19. maja ovev godine.