U KSC Bugojno u toku rekonstrukcija hola

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U JU KSC Bugojno u toku je nekoliko značajnih infrastrukturnih projekta. Osim sanacije postojećih oštećenja, radovi će doprinijeti i ljepšem izgledu ovog objekta koji će u narednim mjesecima biti mjesto održavanja značajnih festivala, Fedrinog i Lutkarskog festivala BIH, te drugih kulturnih dogadjaja i manifestacija.

Ratna šetat, procijenjena na oko 4,5 miliona KM, i dotrajalost objekta iziskuju stalna ulaganja u rekonstrukciju i popravku odredjenih dijelova KSC-a, koji od 1983. godine postoji u našem gradu. Iako su u poratnom periodu vršene popravke i sanacije oštećenja, neophodno je i dalje ulagati u njegovu obnovu. Trenutno se izvode radovi na rekonstrukciji hola, ali i na zatvaranju željezne konstrukcije te krovnim površinama, ističe direktor JU KSC Vahid Duraković. Radovi na holu KSC-a trebali bi biti okončani do 1.jula, odnosno početka Teatarskog festivala Fedra, dok će ostale planirane aktivnosti biti završene do 1.sepetembra, odnosno početka Lutkarskog festivala BIH u Bugojnu. U pomenute radove, te nabavku dva računara i klima uredjaja za malu salu bit će uloženo 20.000 KM. Sredstva je obezbijedila Općina Bugojno iz granta – kapitalne investicije za KSC u 2016.godini.

-Od 1996.godine do danas u rekonstrukciju KSC uloženo je oko 1,5 miliona KM. Medjutim, s obzirom na veliku ratnu štetu i starost, teško je objekat dovesti u stanje kakav je nekad bio. Ipak, nama je najbitnije da je su svi prostori u KSC u funkciji za rad – ističe direktor Vahid Duraković.

Naredne godine u planu je aktivirati grijanje u B objektu, odnosno Kulturnom centru gdje se nalaze pozorišna i mala sala. Na taj način bi se stvorili mnogo bolji uslovi za rad ove javne ustanove u zimskom periodu.