U KSC-u prikazan film „Silovanje u ratu – nevidljivi ožiljci“

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U okviru obilježavanja 23. godišnjice stradanja Bošnjaka Vrbanje sinoć je u pozorišnoj sali KSC-a prikazan dokumentarni film „Silovanje u ratu – nevidljivi ožiljci“.

Niko ne zna tačne podatke, ali se pretpostvlja da je na području BiH tokom rata silovano više 25.000 osoba oba spola. Mnoge silovane žene nisu prijavile zlostavljanje, jer se boje reakcije sredine u kojoj žive.

Kako je istakao autor filma Avdo Huseinović, iako je nevjerovatno teško bilo raditi na ovom projektu, odlučio se da na ovaj načinpomogne žrtvama da ispričaju svoje priče, kako nikada ne bi pale u zaborav.

Predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković u svom obraćanju je istakao da film govori o dugo zanemarivanoj i svojevrsnoj tabu temi, o kojoj se rijetko govori čak i unutar porodice.

Malobrojnim posjetiocima, koji su došli pogledati projekciju, kratko su se obratili Azem Gvozden, predsjednik Udruženja logoraša općine Bugojno, i Mirsad Teskeredžić, predsjednik Udruženja porodica stradalih Vrbanje, te uputili poziv da u ostalim sadržajima a posebno u završnici manifestacije uzmu učešće u što većem broju.

U filmu 6 žena i 6 muškaraca iznose svoja svjedočenja o torturama koje su proživjeli u logorima. Film traje 66 minuta, a sniman je na području Zvornika, Bijeljine, Tuzle, Sarajeva, Kalinovika, Miljevine, Brčkog, Kladnja, Vlasenice, Vogošće i Kiseljaka.

DVD sa ovim filmom, po simboličnoj cijeni od 5 KM, kao i druga video i printana izdanja Saveza logoraša u BiH posjetioci su mogli kupiti na izlazu iz dvorane. Sredstva prikupljena na ovaj način biće utrošena za pomoć u narednim aktivnostima Saveza logoraša u BiH.