U M.Z. Vesela otkriven kamen temeljac za izgradnju šehidskog spomen obilježja

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U džematu Vesela u utorak je održana manifestacija otkrivanja kamena temeljca za buduće šehidsko spomen obilježje.

Manifestacija je počela intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, a potom je ašare i fatihu pred duše šehida proučio Kemal ef Tokmić, imam džemata Vesela.

Okupljenim mještanima Vesele,članovima porodica šehida, predstavnicima vjerskog, javnog i političkog života Bugojna i okolnih mjesta obratio se potom ispred Inicijativnog odbora za izgradnju Šehidskog spomen obilježja Kemal Lipovac, koji je govoreći o početnim koracima, kao i pripremama za početak izgradnje šehidskog spomen obilježja, naglasivši da su sve porodice od 30 šehida Vesele dale punu podršku za izgradnju spomen obilježja.

O značaju izgradnje šehidskog spomen obilježja u Veseloj i uopšte prisutnima je govorila Đemka Dželilović, predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Bugojno.

Načelnik Općine Hasan Ajkunić, kojeg je domaćin pohvalio na dosadašnjoj podršci projektu izgradnje šehidskog spomen obilježja u M.Z. Vesela izrazio je očekivanja da će ovaj posao biti okončan uz angažman, kako mještana Vesele, tako i institucija koje pomažu i koje će bez sumnje pomoći i ovaj značajan projekat

Kamen temeljac za izgradnju šehidskog spomen obilježja u MZ Vesela otkrili su : Zilha, majka rahmetli Jasmina Mandžuke, Selmir Talargić, dijete šehida, rahmetli Huseina Talargića i načelnik Općine Bugojno Hasan Ajkunić. U džamiji u Veseloj potom je proučen jasini- šerif pred duše šehida, a poslije podne namaza upriličen je mevlud, koji se tradicionalno organizuje drugog dana Kurban bajrama u džematu Vesela.