U našem gradu obilježen Dan broja π

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Ljubitelji matematike širom svijeta jučer su obilježili Dan broja Pi. I u našem gradu ovaj dan obilježen je raznim aktivnostima koje su organizovale Gimnazija i Srednja tehnička škola Bugojno. Općina Bugojno bila je sponzor cjelodnevnog programa posvećenog Danu broja Pi.

Dan broja Pi obilježava se svake godine 14. marta. Pi je matematička konstanta, koja se danas primjenjuje u matematici i fizici, a definiše se kao odnos obima i prečnika kruga. Program obilježavanja Dana broja Pi u našem gradu obilježen je raznim aktivnostima. U Srednjoj tehničkoj školi Bugojno za vrijeme velikog odmora, učenici su pripremili zanimljivu prezentaciju i podjelu kolača i lizala, sve u obliku broja Pi.

Zatim je u Gimnaziji uslijedilo takmičenje u recitovanju decimala broja Pi napamet. Bila je ovo prilika da učenici razviju vlastite i primjene postojeće tehnike pamćenja koristeći se logikom grupisanja cifara. Pobjednica takmičenja u recitovanju decimala napamet je Ahira Mešić koja je zapamtila 910 decimala dok je u kategoriji prvih razreda Fatima Dagoja zapamtila 360 decimala. 

U JU Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Bugojno, mališanima je priređen igrokaz. Uz pjesmu “10 ljutih gusara”, najmlađi su pjevali, plesali i igrali zajedno sa članovima Teatra Fedra Bugojno.

U Trećoj osnovnoj školi i Prvoj osnovnoj školi Jaklić, učenicima devetih razreda prikazana je prezentacija o ulozi i značaju broja Pi. Nakon toga uslijedila je radionica kroz koju su učenici pokazali odlično znanje kada je u pitanju broj Pi.

Nakon škola, druženje je nastavljeno na Gradskom trgu. Učenici su prolaznicima dijelili pite i lizala te ih ovom prilikom informisali o značaju 14. marta-Dana broja Pi.

Kompletan program posvećen Danu broja Pi zaokružen je puštanjem balona ispred Gimnazije i Srednje tehničke škole Bugojno. Nijedan broj, simbol ili oznaka nisu, niti će probuditi interesovanje javnosti kao što je čuveni broj Pi.

110111213141523456789