U nedjelju, 11. augusta nastupa Kurban bajram

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Prema Takvimu Islamske zajednice u BiH, prvi dan Kurban bajrama je u nedjelju 11. augusta 2019. godine.Na prigodan način, Kurban bajram biće obilježen i na području MIZ Bugojno.

“Kurban ili Hadži bajram , veliki su mubarek dani, dani velikog Božijeg dobra. Njihovu važnost određuje klanje kurbana – tradicija Božijeg poslanika Ibrahima i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama, kao i dani hadža – dan boravka nekoliko miliona muslimana u časnim mjestima Mekki i Medini“. Deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara, zul-hidždžeta, poznat je kao Dan Arefata. Arefat je brežuljak udaljen od Mekke petnaestak kilometara, a boravak na Arefatu je obaveza svakoga hadžije. Sastavni je dio obreda hadža, te se sve hadžije 9. zul-hidždžeta, dan uoči Kurban-bajrama, okupe na ovom mjestu.

Na prigodan način Kurban bajrama će biti obilježen i na području bugojanskog medzlisa. Prema riječima glavnog imama MIZ –ce, Kemala ef. Tokmića, centralna svečanost klanjana Bajram namaza biće tradicionalno održana u KC Princeze Dzevhere, a Bajram će se u 6 sati i 30 minuta klanjati i u svim dzamijama na području medzlisa. Drugog dana Bajrama u 10 sati u motelu Heko biće upriličen Bajramski prijem kod glavnog imama dok će u 13 sati biti održan tradicionalni mevlud u dzematu Vesela. U večernjim satima, u 20 sati i 30 minuta na Trgu Zlatnih ljiljana, biće održan Bajramski koncert Kamernog simfonijskog orkestra Zenica uz specijalnog gosta bh kantautora Latifa Močevića. Organizator Bajramskog koncerta je MIZ Bugojno u saradnji KSC-om dok je generalni pokrovitelj Općina Bugojno