U nedjelju 30.juna, centralni događaj 509.Dana Ajvatovice

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Ovogodišnja manifestacija 509.Dana Ajvatovice polako se bliži kraju. Centralni događaj planiran je u nedjelju 30. juna, kada će put najvećeg dovišta muslimana u Evropi krenuti veliki broj vjernika iz naše zemlje i inostranstva. 

Sutra će u jutarnjim satima iz Travnika i Busovače biti organizovan ispraćaj konjanika koji će tokom dana stići u Oborce a potom i u Donji Vakuf gdje će u 16 sati prisustvovati defileu i programu u kojem će se predstaviti Turski vojni orkestar Mehter.Potom će doček konjanika biti upriličen u Pruscu u 17 sati i 30 minuta dok će u 20 sati i 45 minuta u haremu dzamije Hasan Kafije Pruščaka biti održan prigodan vjerski program Karađoz begove medrese i Tarikatskog centra. Od sportskih dogadaja u sklopu Dana Ajvatovice, sutra će u 10 sati u Donjem Vakufu u saradnji sa SRD Vrbas, biti upriličen Kup SBK u fly-fishingu „ Ajvatovica kup“ dok će u 18 sati na gradskom stadionu biti odigrana tradicionalna revijalna nogometna utakmica Veterani SBK- Veterani Kantona Sarajevo.

U nedjelju je polazak konjanika i prozivka bajraka ispred Handanagine dzamije planirana u 7 sati i 30 minuta odakle će se uputiti prema Hanu i platou Ajvatovice.Prolazak kroz stijenu svih učesnika ovogodišnje Ajvatovice planiran je u 10 sati i 30 minuta gdje će se tradicionalno proučiti dova. Svečani program na platou Ajvatovice predvidjen je u 11 sati, u kojem će učešće uzeti hafiz iz Turske, Turski vojni orkestar Mehteran, Armin Muzaferija , Tesavvufski ansambl tekije Mesudija i hor Elči Ibrahim-pašine medrese dok će prigodno obraćanje imati predstavnici islamske vjerske zajednice u BIH.Nakon Ajvatovičke dove biće klanjan podne namaz.

U 13 sati u Srtu i haremu dzamije Hasan Kafije Pruščaka u Pruscu , tradicionalno, biće održan prigodan vjerski program za žene, uz učešće hora En- Nahl iz Zenice. Posljednji sadržaj u okviru ovogodišnjih Dana Ajvatoviće biće održan u ponedjeljak 01.jula u 11 sati u uredu muftije travničkog kad će biti organizovana dodjela nagrada za najbolje literarne radove na temu : Ponosni na svoju vjeru, tradiciju i domovinu.