U nedjelju 30.juna, centralni događaj 509.Dana Ajvatovice

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Ovogodišnja manifestacija 509.Dana Ajvatovice polako se bliži kraju. Centralni događaj planiran je u nedjelju 30. juna, kada će put najvećeg dovišta muslimana u Evropi krenuti veliki broj vjernika iz naše zemlje i inostranstva. 

Sutra će u jutarnjim satima iz Travnika i Busovače biti organizovan ispraćaj konjanika koji će tokom dana stići u Oborce a potom i u Donji Vakuf gdje će u 16 sati prisustvovati defileu i programu u kojem će se predstaviti Turski vojni orkestar Mehter.Potom će doček konjanika biti upriličen u Pruscu u 17 sati i 30 minuta dok će u 20 sati i 45 minuta u haremu dzamije Hasan Kafije Pruščaka biti održan prigodan vjerski program Karađoz begove medrese i Tarikatskog centra. Od sportskih dogadaja u sklopu Dana Ajvatovice, sutra će u 10 sati u Donjem Vakufu u saradnji sa SRD Vrbas, biti upriličen Kup SBK u fly-fishingu „ Ajvatovica kup“ dok će u 18 sati na gradskom stadionu biti odigrana tradicionalna revijalna nogometna utakmica Veterani SBK- Veterani Kantona Sarajevo.

U nedjelju je polazak konjanika i prozivka bajraka ispred Handanagine dzamije planirana u 7 sati i 30 minuta odakle će se uputiti prema Hanu i platou Ajvatovice.Prolazak kroz stijenu svih učesnika ovogodišnje Ajvatovice planiran je u 10 sati i 30 minuta gdje će se tradicionalno proučiti dova. Svečani program na platou Ajvatovice predvidjen je u 11 sati, u kojem će učešće uzeti hafiz iz Turske, Turski vojni orkestar Mehteran, Armin Muzaferija , Tesavvufski ansambl tekije Mesudija i hor Elči Ibrahim-pašine medrese dok će prigodno obraćanje imati predstavnici islamske vjerske zajednice u BIH.Nakon Ajvatovičke dove biće klanjan podne namaz.

U 13 sati u Srtu i haremu dzamije Hasan Kafije Pruščaka u Pruscu , tradicionalno, biće održan prigodan vjerski program za žene, uz učešće hora En- Nahl iz Zenice. Posljednji sadržaj u okviru ovogodišnjih Dana Ajvatoviće biće održan u ponedjeljak 01.jula u 11 sati u uredu muftije travničkog kad će biti organizovana dodjela nagrada za najbolje literarne radove na temu : Ponosni na svoju vjeru, tradiciju i domovinu.