U nedjelju novo izdanje emisije „Poljoprivreda Gornjovrbaske regije“

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Gornjovrbaska dolina je oduvijek bila poznata po proizvodnji značajnih količina kupusa, od čije prodaje su mnoge porodice ostvarivale sredstva za život.

 

Tradicija proizvodnje ove poljoprivredne kulture nije prekinuta, iako je u posljednje vrijeme sve veći broj onih koji se opredjeljuju za uzgoj jagodišastog voća.

Prizor uz magistralni put, koji iz Bugojna vodi prema Gornjem Vakufu-Uskoplju, nije se bitnije promijenio u odnosu na ranije godine, iako su mnoge parcele, umjesto kuposom, ove godine zasađene malinom.

I dok traju posljednje pripreme malinjaka za zimu, proizvođači kupusa imaju samo jedan cilj, a to je da prodaju sve proizvedene količine kupusa, po cijeni koja će kompenzovati uloženi trud i sredstva, utrošena u kupovinu sadnog materijala.Mnogi to čine na improvizovanim štandovima, gdje znaju provesti veći dio dana.

Mina Mujić iz Dražev Doca kaže da joj to ne predstavlja nikakav napor. S porodicom je kupus zasijala na tri parcele, a malinu na površini od šest duluma. Mujići su zadovoljni ostvarenim rezultatima, zbog čega planiraju proširiti proizvodnju.

Iako su najčešći kupci gornjovakufskog kupusa građani tog grada i susjednih općina, te usputni prolaznici kroz ovaj dio SBK-a, puno veće količine završe na tržištima Zenice, Širokog Brijega, Gradačca, Brčkog i nekih drugih općina.Shodno iskustvima iz ranijih godina, polovinom 11. mjeseca trebala bi početi prodaja za hercegovačko tržište.

Dobroj zaradi nadaju se i proizvođači s područja našeg grada, koji nisu u potpunosti zadovoljni, jer nema organizovanog otkupa. Nekoliko ovdašnjih poljoprivrednika, koji se posljednjih godina uspješno bave proizvodnjom kupusa, zatekli smo na lokaciji kod Obješenice, na tranzitnom putu u pravcu naselja Poriče.

Naši sagovornici bili su prijeratni uposlenik u preduzeću „Slavko Rodić“ Besim Bevrnja, koji se nakon odlaska u invalidsku penziju počeo baviti poljoprivredom, i Safeta Burak koja, nakon četrdesetogodišnjeg rada kao pekar, uspješno uzgaja kupus na površini od čak 20 duluma.

Priče o ovim poljoprivrednicima donosimo u emisiji „Poljoprivreda Gornjovrbaske regije“, koju na programu TV Bugojno možete pogledati u nedjelju od 18.30 sati.

Govorit ćemo, također, i o nedavnoj posjeti farmera iz Švedske našoj općini.

Urednica emisije:Mevlida Ridžal, snimatelji:Mubekir Mlivo i Ilijaz Fazlibegović, montaža: Amer Hozić, realizacija:Minor Osmanagić.