U okviru projekta PRO-Budućnost razgovarano u Bugojnu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

„Pitanje političke odgovornosti građana i medija u izgradnji mira“ tema je o kojoj se u organizaciji Foruma građana Tuzla razgovaralo u Kristalnoj sali općine Bugojno.

Razgovoru su prisustvovali pojedini vijećnici na čelu sa predsjedavajućim Općinskog vijeća Igorom Vrljićem, načelnik Općine Hasan Ajkunić, učenici Gimnazije, direktori pojedinih osnovnih i srednjih škola na području Općine, te predstavnici vjerskih zajednica , nevladinih organizacija i medija.

Razgovor kojem je moderator bio Vehid Šehić, ispred Foruma građana Tuzla, a uvodničar Adnan Huskić, politički analitičar, održan je u okviru projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost), a kojeg podržavaju USAID i CRS.

U uvodnom dijelu Vehid Šehić je istakao kako je od početnih 30 općina do sada ovom projektu pristupilo 60 bh općina i gradova, te da je podržan i od predsjedavajućih Skupštine BiH. Uvodničar Adnan Huskić u svom obraćanju je naglasio kako ovakvi razgovori imaju za cilj da se čuje od učesnika gdje se nalazimo kao društvo, zašto je stanje takvo kakvo jeste, šta možemo učiniti da se prevaziđe opće beznađe, gdje smo kao zajednica?

Načelnik općine Bugojno Hasan Ajkunić u svom istupu istakao je da bi uz detekciju problema dobro bilo predočiti i određene prijedloge rješenja o kojima bi se moglo diskutovati, dok je većina mladih, uglavnom učenici Gimnazije, govorila o odlasku njihovih vršnjaka iz zemlje, te naglasila da se žele aktivno uključiti i dati doprinos u rješavanju problema u kojima se nalazi bh društvo. Stariji učesnici su detektirali i problem nezaiteresiranosti intelektualaca, akademske zajednice i medija da bi eventualno bili pokretačka snaga za promjene ka boljem, pravednijem i bogatijem društvu, onom koje uvažava drugog i drugačijeg.

Inače, kako je naglašeno cilj projekta PRO-Budućnost je da doprinese izgradnji povjerenja među svim građanima Bosne i Hercegovine. I ovom prilikom je istaknuto da se putem dijaloga među grupama i edukacije, građani Bosne i Hercegovine mogu osvrnuti na prošle događaje i okrenuti ka budućnosti , te početi da sarađuju na izgradnji zemlje koja se bazira na vrijednostima tolerancije i različitosti.