U Maloj sali KSC-a Bugojno odigrana predstava “Šta su skrivili Ivica i Marica”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U okviru Teatarskog Internacionalnog festivala TIFBU, glumci Magičnog teatra iz Sarajeva, u Maloj sali KSC-a Bugojno, izveli su predstavu “Šta su skrivili Ivica i Marica.”

Magični teatar Sarajevo teatar doživljava kao iskustvo i priliku da se ljudi povežu jedni s drugima i istražuju nove ideje i perspektive. Inspirisani su oblicima ritualnog teatra i oblicima teatra koji daju prednost emocionalnom izrazu nad racionalističkim čitanjem.

“Šta su skrivili Ivica i Marica” tragikomična je reinterpretacija bajke za odrasle u kojoj se propituju lokalni mentalitet i sukob između mlađih i starijih generacija na Balkanu.

-Ideja predstave je da format bajke koji se plasira djeci prenesemo ovaj put na odrasle. U predstavi se isprepliću elementi komedije i tužne realnosti. Scenograf Muhamed  Adem Merdžanić došao je na ideju da koristimo sijeno kako bi se u jednom trenutku Ivica i Marica počeli gušiti, – rekao je Benjamin Konjicija, autor teksta i režiser predstave .

– Mislim da je krucijalna poruka to da između djece i odraslih nema velike razlike i da svi osjećamo iste stvari i da se u svima nama krije neko dijete koje se probudi kada gleda predstavu. Svi želimo da se vratimo u djetinjstvo gdje se možemo baviti današnjim ozbiljnim pitanjima ali iz te nevine čiste perspektive, – kazala je glumica Uma Đurić.

Predstava Magičnog teatra bugojanskoj publici pružila je pogled na dobro poznatu bajku “Šta su skrivili Ivica i Marica” iz jedne savremene perspektive.