U petak počinju 507. Dani Ajvatovice

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Travniku je danas održana press konferencija u povodu predstojećih 507. Dana Ajvatovice, velike vjersko- kulturne, humanitarne i sportske manifestacije, koja će zvanično biti otvorena na Musalli u Pruscu u petak, 12. maja.

Predsjednik Organizacionog odbora 507. Dana Ajvatovice muftija travnički dr. Ahmed ef Adilović je između ostalog istakao kako će biti realizirano oko 90 različitih i kvalitetnih sadržaja.

-Od tog broja po 20 je vjerskih i edukativnih sadržaja, 15 sportskih, 13 kulturno zabavnih, 11 kulturno umjetničkih, te 4 sadržaja humanitarne prirode. Moto ovogodišnje Ajvatovice je “Ramazanskom dovom i Ajvatovičkom stazom”. Pošto uz ramazan imamo određeni broj sadržaja vezanih za Ajvatovicu, moto odgovara, jer mi kao vjernici ćemo se uz ramazan truditi da što intenzivnijim ibadetom zaslužiti milost svoga Gospodara, a Ajvatovičkom stazom, kao stazom tradicije, morala, dobra kojom se kretao Ajvaz Dedo nastojimo doprinjeti sveukupnom poboljašnju stanja u našem društvu – poručio je muftija Adilović.

Specifičnost ovogodišnje manifestacije je što se realizira u dane ramazana i nakon bajrama zbog čega i traje skoro dva mjeseca.

Na press konferenciji o značaju održavanja Ajvatovice te infrastrukturnim projektima realiziranim u ovoj godini govorili su glavni imam MIZ Donji Vakuf Esad ef Slipac, i načelnik Donjeg Vakufa Huso Sušić.

O programskim sadržajima u Bugojnu , te aktivnostima na sadržajima za omladinu na Ajvatovici govorio je glavni imam Bugojna Vehid ef Arnaut , dok je o učesću Elči Ibrahim – pašine medrese i drugih islamskih obrazovnih institucija iz naše zemlje u ovogodišnjim Danima Ajvatovice prisutnim novinarima govorio mr. Dževdet Šošić, direktor Elči Ibrahim-pašine medrese Travnik

Centralna svečanost pohoda vjernika Ajvaz Dedinoj stijeni je 2. jula, a programski sadržaji ovogodišnje Ajvatovice okončat će se 8. jula.