U planu izgradnja pet MHE na području SBK-a

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Na području Srednjobosanskog kantona (SBK) u funkciji je 28 malih hidroelektrana (MHE).

 

Najviše ih je u Gornjem Vakufu-Uskoplju i Fojnici – po šest, za razliku od općine Kreševo koja nema nijedan ovakav objekt.

Prava ekspanzija u izgradnji mini hidroelektrana u SBK-u desila se 2005. i 2006., dok je u prošloj godini završena izgradnja tri takva objekta.

Kako saznajemo u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK-a planirano je da u 2017. na teritoriji Gornjeg Vakufa-Uskoplja budu izgrađene dvije, a u Vitezu tri mini hidroelektrane.

U ovom ministarstvu ističu da je postupak dobijanja koncesija veoma složen i da se provodi u skladu s postojećim zakonima koji tretiraju ovo pitanje.

-Uz projektnu dokumentaciju koja potvrđuje opravdanost izgradnje MHE, neophodna je saglasnost Općinskog vijeća, odnosno lokalne zajednice u kojoj bi se ona gradila – rekao nam je pomoćnik ministra u Odjeljenju za vodoprivredu Abdulah Burek.

Dodao je da su dosadašnja iskustva u postupcima dodjele koncesija pozitivna i da su koncesionari, uglavnom, ispunjavali obaveze iz potpisanih ugovora.

-Pored plaćanja koncesione i vodne naknade oni su, između ostalog, dužni da objekat nakon trideset godina vrate u vlasništvo Kantona, što je nevidljiva i dugoročna dobit – naglasio je Burek.

Stanovništvo u mjestima gdje se grade male hidroelektrane, tvrdi, nije ugroženo, kao ni riblji fond u dijelu između vodozahvata i centrale.

-Problem se nedavno pojavio u Voljevcu kod Gornjeg Vakufa-Uskoplja, jer se koncesionar odlučio na izmjenu položaja dijela cjevovoda. Intervencijom kantonalnih vlasti i inspekcije, spriječen je da to uradi – rekao je.

Inače, prošlogodišnji prihodi od koncesija iz oblasti vodoprivrede na području Srednjobosanskog kantona iznosili su oko 480.000 KM, što je značajna cifra u kantonalnom budžetu.