U Pruscu otvoreni „507. Dani Ajvatovice“

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Svečanim programom koji je upriličen na Musalli u Pruscu kod Donjeg Vakufa sinoć su otvoreni „507. Dani Ajvatovice“, koji će ove godine posjetiocima ponuditi više od 90 raznovrsnih sadržaja. Riječima kako okupljanje na Ajvatovici treba da odražava put zajedništva i jedinstva Bošnjaka i uputi ih da čine dobro jedni drugima, manifestaciju je otvorila potpredsjednica Federacije BiH dr. Melika Mahmutbegović.

 

Na početku svečanosti ašare je proučio karija Sakib ef. Peskić, slovo o Ajvaz –dedi priredio je Esad ef. Bajić, dok su dvije ilahije izveli članovi hora Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika koji su, uz Latifa Močevića i članove hora Islamskog pedagoškog fakulteta iz Bihaća, nastupima uveličali početak manifestacije, koja svake godini okupi na hiljade muslimana iz cijelog svijeta.

Programske sadržaje “507. Dana Ajvatovice“ predstavio je travnički muftija i predsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije Ahmed ef. Adilović.

Naglasio je da je Ajvatovica, po programskim sadržajima i broju učesnika, jedna od najmasovnijih vjersko-kulturnih manifestacija u Bosni i Hercegovini i šire.

-To što je obilježavamo više od petsto godina govori o njenom značaju i vrijednosti.Bilo je perioda kada je zabranjivanja, ali ona se ponovo budila i podizala poput prirode u proljeće – kazao je muftija Adilović.

Manifestacija će, dodao je, trajati do 8. jula, do kada će na prostoru više općina biti realizovano oko devedeset vjerskih, edukativnih, kulturnih, sportskih i drugih sadržaja.

-Centralna manifestacija će biti 2. jula, a završetak „Dana Ajvatovice“ planiran je za 8.juli. To je skoro dva mjeseca raznovrsnih i kvalitetnih programskih sadržaja koji će biti izvedeni na području općina Travnik, Donji Vakuf, Bugojno, Jajce, Gornji Vakuf, Novi Travnik, Vitez, Busovača i Fojnica – naglasio je muftija Adilović.

Pročitano je i pismo bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića upućeno članovima Organizacionog odbora „507. Dana Ajvatovice „ i svim učesnicima i posjetiocimao ove manifestacije u kojem on, između ostalog, navodi kako je Ajvatovica jedan od prepoznatljivih simbola tradicije postojanja bošnjačkog naroda, i svjedok i potvrda bošnjačkog identiteta i bića. U svojim utiscima o Ajvatovici Izetbegović, također, ističe da je Ajvatovica sa svojim dovištem i bogatim i raznovrsnim sadržajima „jedan od temelja očuvanja našeg sjećanja i potvrda trajanja naših vrijednosti“.

Ovom prilikom, na značaj Ajvatovice ukazao je i premijer SBK-a Tahir Lendo.

-Podržavajući ovakve manifestacije Vlada SBK-a šalje poruku svim vjernicima ovih prostora da svako i svuda na prostorima BiH ima pravo i slobode zajamčene Ustavom ove države, čiji se kontinuitet potvrđuje i tradicijom ovog dovišta, kazao je premijer SBK-a.

Početak manifestacije ozvaničila je potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, istakavši kako bi Ajvatovica trebala da bude „put duhovnog preporoda i nade, inspiracija ljudima da čine dobra djela, njeguju porodicu i prijateljstva, i čuvaju tradicionalne vrijednosti i jedinstvo “.

-Samo na taj način možemo kreirati bolji, ispunjeniji i sretniji put svakog pojedinca i zajednice. Ajvatovica treba biti put kojim će ići naše buduće generacije, jer živimo u vremenu punom izazova i iskušenja – naglasila je Mahmutbegović.

Ajvatovica je, istakla je, jedno od najstarijih dovišta u Evropi, a Ajvaz-dedo je pokazao i dokazao da ustrajnost u namjerama i vjera u Boga dovode do rezultata, i kada se čini da je nešto nemoguće.

-Upravo njegov život treba nam biti vodilja da idemo naprijed, da istrajemo u zacrtanim ciljevima, da ne posustanemo pred preprekama i da nas one ne obeshrabruju – poručila je potpredsjednica Federacije BiH.

Nakon zvaničnog otvaranja „507. Dana Ajvatovice“ u Domu „Hasana Kafije Pruščaka“ u Pruscu otvorena je izložba „Blago koje traje“ Gazi Husrev-begove medrese. U narednim danima u općinama SBK-a uslijediće i broji drugi sadržaji, planirani programom ove manifestacije.