U Pruscu otvoreni 508. Dani Ajvatovice

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Pred velikim brojem predstavnika vjerskog, kulturnog, političkog i javnog života SBK i BiH na Musali u drevnom Pruscu jučer je otvorena velika vjersko-kulturna i sportska manifestacija – 508. „Dani Ajvatovice“.

Manifestaciju je otvorenom proglasila potpredsjednica Federacije BiH dr. Melika Mahmutbegović. U svom obraćanju pozvala je sve Bošnjake da njeguju svoju tradiciju i običaje, da čuvaju zajedništvo i budu jedinstveni, te da se međusobno poštuju i uvažavaju.

-Jer, samo kada smo složni, onda smo jaki. Razjedinjeni i nesložni smo kao list u jesen, dašak vjetra može ga odnijeti ko zna gdje. Zato, moramo biti jedni drugima prijatelji, i u ovom trenutku moramo razmišljati o našem narodu i državi – kazala je.

Potpredsjednica Mahmutbegović je naglasila kako će i ovogodišnja Ajvatovica biti središte predstavljanja eminentnih ličnosti, institucija bosanske i bošnjačke duhovnosti i kulture.

-Sadržaji Ajvatovice su najbolji način da upoznamo našu tradiciju i očuvamo identitet i posebnost. Ajatovica treba biti put za buduće generacije, a njene univerzalne poruke moraju prihvatiti mladi ljudi, kako bi ona i dalje svima bila vodilja, istrajnost, vjera i nada – naglasila je Mahmutbegović.

Prigodnim riječima prisutnima se obratio i premijer SBK-a Tahir Lendo, a o programskim sadržajima “508. Dana Ajvatovice” govorio je travnički muftija i predsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije Ahmed ef. Adilović.

– Planiramo realizirati oko osamdeset naučno-edukativnih, kulturno-umjetničkih, vjerskih, sportskih i programa socijalno-humanitarnog karaktera, a saržaji će biti izvedeni u Travniku, Donjem Vakufu, Bugojnu, Jajcu, Gornjem Vakufu, Novom Travniku, Vitezu, Busovači, te Fojnici, Sarajevu i Livnu – kazao je.

U svom obraćanju muftija Adilović je naglasio da je moto ovogodišnje Ajvatovice „Kad vjera govori i priroda sluša“.

– Time smo htjeli ukazati na kompatibilnost i sklad vjere i prirode, jer im je Stvoritelj isti. Kako kažu neki islamski učenjaci, uzvišeni Bog se ljudima objavljuje ne samo kroz svoju riječ, odnosno Kur’an, nego i kroz svoja stvorenja, tj. prirodu. Onaj ko istinski želi uputu, naći će je u objavi, ali i u prirodi i njenim fenomenima. S druge strane, priroda se pokorava Božijim zakonima, pa imamo i dan i noć, i sunce i kišu, i ljeto i zimu, i vodu i rastinje. A kada Bog odredi, zbog iskrene dove, stijena puca i voda poteče – naglasio je travnički muftija Ahmed ef. Adilović.

Centralna svečanost ovogodišnjih „Dana Ajvatovice“, pohod vjernika Ajvaz-dedinoj stijeni i vjerski program na platou Ajvatovice biće upriličeni u nedjelju, 1. jula. Učesnici i ove godine dolaze iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine, te Turske i Kuvajta.

11023456789