U Sarajevu upriličen svečani prijem povodom Dana pobjede i Dana oružanih snaga Republike Turske

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Povodom nacionalnog praznika Dana pobjede i Dana oružanih snaga Republike Turske danas je u turskoj ambasadi u Sarajevu upriličen svečani prijem. Prijemu u turskoj ambasadi u Sarajevu prisustvovala je i potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović.

Nakon odavanja počasti svim šehidima i intoniranja himni Bosne i Hercegovine i Turske, gostima svečanog prijema obratio se turski ambasador u Sarajevu Cihad Erginay koji im se zahvalio na dolasku i pročitao poruku turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana datu povodom današnjeg praznika.

U poruci povodom ovog praznika predsjednik Erdogan naglasio je kako je volja naroda najveći oslonac sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta Turske, te je kazao da će Turska nastaviti odlučnu borbu protiv terorizma i svih terorističkih grupa kojima neće biti pružena prilika da uspiju u nakani da ugroze jedinstvo i bratstvo turske države i naroda.

Na današnji dan, prije 94 godine, turske snage sa osnivačem moderne Republike Turske Mustafom Kemalom Ataturkom na čelu, zabilježile su veliku pobjedu u Bici na Dumlupinaru koja je bila posljednja u Tursko-grčkom ratu vođenom od 1919. do 1922. godine.

Praznik Dan pobjede i Dan oružanih snaga u Turskoj se i obilježava povodom sjećanja na tu bitku nakon koje je proglašena moderna Republika Turska.