U SBK obilježen Evropski dan doniranja organa i tkiva

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Udruženje dijaliziranih i transplantiranih osoba SBK akcijom ispred Trgovačkog centra FIS u Vitezu obilježilo je Europski dan darivanja organa i tkiva.

Uz razgovor sa građanima o značaju donorstva Evropski dan darivanja organa članovi Udruženja obilježili su podjelom donorskih kartica, letaka, brošura i drugog poromotivnog materijala.

Članovima Udruženja koji su darovali bubreg ovom prilikom uručena su simbolična priznanja sa porukom “Ko spasi jedan život kao da je spasio cijeli svijet”.

Po riječima Muje Kovačevića, potpredsjednika Udruženja dijaliziranih i transplantiranih SBK riječ je o prvoj od brojnih akciji kojima će u ovom mjesecu biti obilježen Evropski dan doniranja organa i tkiva. Narednog vikenda slične akcije biće organizovane u Novom Tavniku i Zenici, dok će krajem mjeseca završna akcija biti upriličena u Sarajevu ispred SCC-a.

Inače, u BiH je trenutno oko 3000 bolesnika na dijalizi od kojih bi jedna trećina mogla biti transplantirana. Akcija potpisivanja donorskih kartica biće nastavljena i u narednom periodu.