U sklopu TIFBU festivala odigrana predstava “Rođene”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U sklopu TIFBU festivala, Amatersko pozorište “Branislav Nušić” iz Šida izvelo je predstavu “Rođene.” Tekst i režiju potpisuje Cvetin Aničić.

Predstava “Rođene” bavi se temom neželjenog ženskog djeteta u porodicama sa iskrivljenim i poremećenim stavovima o životu. Nema namjeru da osudi rađanje muške djece, već brigu i potrebu za spolom djeteta, koja treba da bude usmjerena ka odgajanju i vaspitanju bez obzira da li je u pitanju dječak ili djevojčica. Veliki broj abortusa je upravo s razlogom neželjene kćerke, kazao je Cvetin Aničić, tekstopisac i režiser predstave.

U predstavi 5 glumica kroz stilizovani ples pokazuju slike gdje su diskriminirane u odnosu na mušku djecu. Neda Gligić, jedna je od njih, koja je primjer da invaliditet nije i ne treba da bude prepreka u ostvarivanju svojih snova kada je u pitanju gluma.

Emocija je prožeta kroz  cijelu igru. Želja nam je bila da publici proširimo vidike o važnosti samog djeteta, ljepote roditeljstva, bez obzira na spol, jer dijete treba da bude radost svakog roditelja,  istakla je glumica Ana Tešić.

Odbacivanje ženske djece predstavlja ozbiljan problem u danasnje vrijeme i svrstava se u jedan vid nasilja. O ovoj temi se malo ili nikako ne govori. Mi smo je kroz predstavu “Rođene” obradili  iz vise uglova, kazali su iz Amaterskog pozorista Branislav Nušić, te poslali jasnu poruku, a ona glasi: “Prihvatimo svoje dijete kao biće koje je dio nas samih.”