U Travniku održan okrugli sto o borbi protiv korupcije

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini , u saradnji sa Timom Vlade Srednjobosanskog kantona za sprečavanje korupcije i kantonalnim ministarstvom pravosuđa u Travniku je organizovala okrugli sto o profesionalizaciji radnih mjesta u oblastima borbe protiv korupcije na području Srednjobosanskog kantona.

Uz predstavnike OSCE-a, premijera SBK Tahira Lendu i resornog ministra pravosuđa i uprave Zorana Markovića, kao i Tima Vlade SBK za sprečevanje korupcije okruglom stolu su prisustvovali ipredstavnici Ureda za zakonodavstvo SBK, te zamjenik direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protv korupcije BiH Dragan Slipac.

Prema podacima Transparency international (TI), Bosna i Hercegovina je među zemljama koje najviše nazaduju u borbi protiv korupcije. Na rang listi Indeksa percepcije korupcije BiH je pala za 11 mjesta u odnosu na prošlu godinu i zajedno sa Kosovom zauzima 101. poziciju od 180 država.

-Vlada Srednjobosanskog kantona prije 4 godine, uspostavom vlastitog tima pokazala je jasnu opredjeljenost u borbi protiv korupcije, istakao je u svom obraćanju premijer SBK Tahir Lendo, te dodao da će nastaviti u istom smijeru. Kako je naglasio jedan od načina na koji se može unaprijediti ova oblast jeste profesionalizacija radnih mjesta onih koji su direktno uključeni u borbu protiv korupcije a okrugli sto bi trebao dati određen smjernice kako to postići.

Značajnu pomoć u uspostavi tima i njegovom radu na području Srednjobosanskog kantona u proteklom periodu pružila je Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protv korupcije BiH. Po riječima zamjenika direktora Dragana Slipca ova Agencija kroz edukaciju kadra, te pozitivnim primjerima drugih kantona činit će to i ubuduće.

Mladen Majranac, šef Terenskog ureda OSCE-a Travnik u svom obraćanju istakao je jasnu opredjeljenost Vlade SBK da na ovom polju da adekvatan doprinos koji bi profesionalizacijom radnih mjesta bio još bolji. -Ovaj proces nije lak i svi smo toga svjesni. Neće ovo riješiti problem korupcije, nitko nema ni najmanju primisao da ćemo je iskorijeniti u samom startu, ali želimo započeti taj proces, poručio je Marjanac.

Vlada SBK nedavno je podržala inicijativu za izradu registra imenovanih i izabranih lica u SBK. Mada je bio određenih negodovanja od strane pojedinih nosilaca najviših funkcija u Kantonu kako je istakao Haris Hrustanović, koordinator Tima Vlade SBK za sprečavanje korupcije, ova mjera isključivo je preventivnog aspekta i umnogome doprinosi prevenciji korupcije.

Kako je tokom okruglog stola poručio premijer Lendo Vlada SBK je odlučna da kroz aktivno učešće u ovom procesu pruži adekvatan doprinos u usklađivanju zakonskih i podzakonskih akata, te ih harnonizira sa standardina EU, a što bi uz profesionalizaciju radnih mjesta u ovoj oblasti moglo doprinijeti prijeko potrebnom iskoraku naše zemlje na ovom polju.