U Travniku održani susreti Zlatnih ljiljana

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Jučer su u Travniku, odnosno na platou Babanovca na Vlašiću, upriličeni devetnaesti susreti Zlatnih ljiljana Federacije BiH.

Nakon okupljanja dobitnika najvećih ratnih priznanja na šehidskom mezarju u Travniku upriličeno je polaganje cvijeća i učenje fatihe šehidima i poginilim borcima od strane brojnih delegacija.

Svečana akademija održana je u sportskoj sali u izgradnji na travničkoj Piroti. Nakon intoniranja himne i učenja fatihe uslijedio je defile ratnih zastava divizija i korpusa Armije RBiH i MUP-a BiH.

U ime tehničkog organizatora susreta prisutnima se obratio Ismet Čogić-Gari, predsjednik dobitnika najvećih ratnih priznanja SBK, dok je Šerif Patković, predsjednik Skupštine dobitnika najvećih ratnih priznanja Federacije BiH, u svom obraćanju poručio da borba za Bosnu i Hercegovinu permanentno traje.

-U danima kao što je ovaj, Dan zlatnih ljiljana , Dan Evripe i Dan pobjede nad fašižmom, objedinjeni u jedno, osjećamo trenutke najvećeg ponosa što smo bili pripadnici Armije RBIH i izvojevali veliku pobjedu u odnosu na ono što je bilo namijenjeno Bosni i Hercegovini, prvenstveno Bošnjacima- istakao je Patković.

Kako je rekao Patkovića na susretima se okupilo blizu 600 dobitnika Zlatnog ljiljana i Zlatne policijske značke.

U ime grada i kantona domaćina susreta Zlatne ljiljane i nosioce Zlatne policijske značke pozdravili su načelnik Travnika Admir Hadžiemrić i premijer SBK Tahir Lendo.

Uz čestitku povodom Dana zlatnih ljiljana, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope prisutnima se obratio i federalnim ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

-Danas smo se okupili da prije svega odamo dužnu počast našim bosanskim šehidima i poginulim borcima, da se sjetimo njihovog djela, ali i da odamo počast svim braniocoma BiH koji su dali dijelove svoga tijela i svim braniocima koji su uložili svoju mladost u odbranu naše zemlje- rekao je ministar Bukvarević.

Nakon ministara Bukvarevića preživjelim i članovima porodica dobitnika najvećih ratnih priznanja obratila se potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović.

-Ovaj impozantni skup govori jedno, govori da nismo zaboravili da se sjećamo prošlosti i svih onih koji nisu sa nama. Ovo je prilika da im kažemo veliko hvala za sve ono što su uradili za nas. Ovo okupljanje i obilježavanje ovog dana je prilika da se sjetimo vremena koje je iza nas, da se sjetimo herojske borbe, da se sjetimo svih onih koji nisu sa nama. Ovo je i prilika, ovog trenutka za nas možda i najvažnija,da razgovaramo i o sadašnjosti. Vi kao jedan od najzaslužnijih dijelova našeg naroda na odbranu BiH jednako nosite odgovornost i danas da očuvamo državu Bosnu i Hercegovinu- poručila je potpredsjednica Federacije BiH.

Uz čestitku povodom 9.maja Dana Zlatnih ljiljana posljednji u okviru svečane akademije priisutnima se obratio član Predsjedništva Bakir Izetbegović.

-Dvadeset pet godina branimo i unapređujemo Bosnu i Hercegovinu, gradimo novi život, gradimo budućnost i napredak u slobodi, ponosni na borbu koju smo vodili. U svim tim godinama, s ponosom se neminovno miješa i tuga, zbog onih koji više nisu sa nama, onih koji su platili najskuplju cijenu za slobodu.Ne odričemo se ni tuge ni ponosa. Ne odričemo se ni borbe koja još traje, borbe za istinu o stradanju, borbe za pravdu. Oni koji s tom borbom kalkuliraju i trguju, unaprijed su je izgubili. Jer naša borba počiva na hrabrosti onih koji nisu pravili kalkulacije i čekali pravi trenutak. Godine prolaze, ali sjećanja ne blijede. Mi nećemo nikada zaboraviti ciljeve za koje smo se borili.Predsjedništvo RBiH i narod organizovan u jedinice Armije RBiH ostvarili si istorijski cilj,odbranili su i očuvali cjelovitu i suverenu državuBosnu i Hercegovinu-poručio je Izetbegović.

Po okončanju svečane akademije dobitnici najvećih ratnih priznanja uputili su se na Vlašić gdje su posjetili spomen obilježje na Galici, a druženje nastavili na platou Babanovca.