U Umjetničkoj galeriji KSC-a obilježen Dan državnosti BiH

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Umjetničkoj galeriji KSC-a Bugojno u povodu Dana državnosti BiH dodijeljena nagrada za najbolju kratku priču i otvorena izložba Udruženja likovnih umjetnika Skopaljske doline.

Nagrada „III Bugojanska vaza“ dodijeljena je autoru Safetu Berbiću za priču “Kaćuša“. Kako je na početku istakao Vahid Duraković, direktor KSC-a, dostavljena su 23 teksta iz svih gradova BiH. Značaj konkursa je i u promociji „Bugojanske vaze“, odnosno kulturno-historiskog nasljedja našeg grada.

Konkurs u povodu Dana državnosti sve više privlači pažnju onih koji se bave pisanjem, naglasio je Duraković. Radove je ocjenjivao tročlani žiri : prof. dr. Nedžad Ibrahimović – predsjednik, Stojana Valan, književni kritičar i Asmir Kujović, književnik. Predsjenik žirija, prof. dr. Nedžad Ibrahimović naglasio je da se žiri dvoumio oko izbora izmedju dvije priče, a uspostavilo se da je autor obe Safet Berbić, tako da nije bilo dileme oko toga koga nagraditi. Predsjednik žirija prof.dr. Nedžad Ibrahimović osvrnuo se na i jezik kojim je pisana priča, ali i način dijaloga autora sa tradicijom. „Ova priča ima finu svježinu vremena i pisca koji je uspio u nečemu što je, rekli bismo, skriveno od javnog života, prepoznati nešto što je živo i vrijedi kao elementarna ljudska vrijednost. Priča je puna toplote, sjetnih i nostalgičnih emocija i drago mi je da je žiri jednoglasno donio odluku koju će priču i kojeg autora nagraditi“, naglasio je prof.dr. Nedžad Ibrahimović, predsjednik žirija.

Kao generalni pokrovitelj, nagradu – „III Bugojansku vazu“ i novčani iznos-1000 KM autoru je uručio načelnik općine Hasan Ajkunić, dok je Safet Berbić poklonio svoju novu knjigu „Fatimina ruka“. „Priča je utemeljena na istinitom dogadjaju. Radnja je smještena u rat, a ja se izmedju ostalog bavim i slikarstvom, pa je glavni junak, nosilac glavne radnje, zaista postojao i ja sam mu uradio portret, koji možete pogledati. Radi se o čovjeku, jednom običnom čovjeku, našem dedi, koji je za svoga kratkog života imao nesreću da bude u dva rata, II svjetskom ratu i ovom posljednjem. Zar nam se vrat mora opetovati kako bismo potvrdili da on ne valja“, naglasio je Safet Berbić, nagradjeni autor, te izrazio zahvalnost na dodijeljenoj nagradi.

U povodu Dana državnosti, Udruženje likovnih umjetnika Skopaljske doline i slobodni likovni umjetnici, pripremili su III revijalnu izložbu kojom su željeli na svoj način doprinijeti obilježavanju ovog značajnog historijskog datuma. „Izuzetna mi je čast što smo uspjeli da spojimo ove dvije manifestacije. Ovakvim izložbama stvaramo kulturološki identitet, bh izričaj, ono što smo, ko smo i kuda se krećemo. Vjerujem da ima puno toga da se kaže i pokaže“, naglasila je Adina Kero, predsjednica ULUSD-a. „Ja kao načelnik želim da vam čestitam Dan državnosti BiH i da se zahvalim i organizatorima i učesnicima, ali i vama, posjetiocima što smo na ovaj način obilježili 25. novembar. Treću godinu zaredom i umjetnici prate našu Vazu na koju smo ponosni i vjerujem da će to biti tradicija“, naglasio je načelnik Ajkunić i proglasio izložbu otvorenom.