U Voljevcu otvoreno spomen-obilježje šehidima

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U subotu je u gornjovakufskom naselju Voljevac upriličena završnica tradicionalne manifestacije „Dani otpora-Dani slobode, Privor 1992- 2016“, koju su 18. put organizovali Udruženje građana „Bolja budućnost“ iz Privora i Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Gornji Vakuf, u saradnji sa Medžlisom IZ-ce Gornji Vakuf.

 

Cilj je čuvanje uspomene na sve šehide, koji su poginuli braneći Privor i Gornji Vakuf. U znak sjećanja na njihovu herojsku borbu, otkriveno je spomen-obilježje na kojem su ispisana imena 93 šehida, i proučen Mevlud i dova pred njihove duše.

Nakon klanjanja podne-namaza u dvorištu Osnovne škole „Voljevac“, na lokaciji novosagrađenog spomen-obilježja okupio se veliki broj mještana ovog i okolnih sela, porodice šehida, saborci poginulih i članovi boračkih organizacija, ratni komandanti, te gosti iz drugih općina, predstavnici bh uleme, političkog i javnog života na svim nivoima vlasti.

Na početku je intonirana Himna BiH, i proučena Fatiha pred duše svih šehida. Ašare je proučio imam u džematu Hrasnica Rusmir ef. Ramić, dijete šehida iz Voljevca, a Hor imama Medžlisa IZ-ce Gornji Vakuf ilahiju „Šehidi“.

U ime domaćina manifestacije i džemata Voljevac prisutnima se obratio Admir ef. Malanović.

-Mi ne gradimo ove spomenike da bi oni lijepo izgledali, već da bi nas podsjećali da su najbolji sinovi dali svoje živote za ono što danas imamo, kazao je ef. Malanović.

Naglasio je tri stvari koje su, kako je rekao, šehidi ostavili u amanet svim preživjelima, a to su briga za njihove porodice, saborce, i slobodna Bosna i Hercegovina.

Predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Gornji Vakuf Mirsad Delić i načelnik Sead Čaušević zahvalili su Udruženju „Bolja budućnost“, na tome što baštini tradiciju sjećanja na šehide, te posebno istakli kako je obaveza svih budućih generacija da čuvaju teško stečenu slobodu.

-Mi ostavljamo ovo spomen-obilježje da svjedoči i podsjeća o borbi naših šehida i gazija.Potvrđujemo i to da su ova imena, što su uklesana, istina, koju moramo prenositi novim generacijama – rekao je Mirsad Delić, predsjednik OPŠPB Gornji Vakuf.

-Za razliku od drugih, mi smo upravo ponosni na Armiju R BiH i na događaje iz rata 92.-95. Mi Bošnjaci, muslimani, trebamo uspravno hodati glavama jer nismo, kao što su neki drugi, ubijali ni nemoćne, ni iznemogle, ni djecu, a nismo ni rušili bogomolje. Danas, nakon 20 i nešto godina, mi smo spremni pružiti ruku da gradimo i očuvamo ovu našu BiH po mjeri svih građana – naglasio je, između ostalog, načelnik Čaušević.

Prigodnim riječima, u Voljevcu se obratila i Džemka Đelilović, predsjednica Kantonalne organizacije porodica šehida i Općinske organizacije Bugojno, te u ime ratnih komandanata, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca, nekadašnji komandant Sedme muslimanske viteške oslobodilačke brigade, a danas predsjednik istoimenog udruženja Amir Kubura, koji je posebnu poruku, ovom prilikom, uputio političarima.

-U svom životnom vijeku svako od nas bude u nekoj vlasti, ili će biti. Dajmo sve od sebe da učinimo sve što treba za boračke populacije, da ostvare svoja prava i dobiju ono što su zaslužili. Nemojte dozvoliti sebi da majka šehida, sestra, supruga ili dijete, pokuca na vrata a da ih ne primite u svojoj kancelariji, da im ne pomognete. To nam je amanet. Molim sve one koji su na vlasti da budu pravični a one koji su imućni da budu darežljivi. Svima vama da Allah podari puno zdravlja i sreće i da se svake godine okupimo ovdje u što većem broju, a sa što manje problema – riječi su brigadira Kubure.

Sve što bih sada rekao nije ni sjena onoga što su Jajčani ovdje rekli 92. i 93. godine. A kazali su da samo zajedno, jedni sa drugima, možemo odgovoriti svakom zadatku i odbraniti se od svakog neprijatelja, naglasio je ministar u Vladi SBK-a Amer Mrako. Glavni imam Medžlisa IZ-ce Gornji Vakuf Enes ef. Omerović posebno je apelovao na omladinu da se obrazuju, budu čestiti, pošteni i plemeniti, da vole, grade i čuvaju državu, i da se sjećaju šehida. Slično je u svom obraćanju poručio i travnički muftija Ahmed ef. Adilović.

– Hoću da potenciram, dokle god smo živi trebamo se sjećati naših šehida, a pogotovo prenositi to na našu omladinu. Dok god se sjećamo naših šehida, mi imamo šansu za budućnost, i mi, i naša djeca, i naš narod, i naša vjera i naša domovina. Naši šehidi jesu naš ponos, ali oni trebaju da budu i uzor svima nama, a pogotovo našoj omladini. A šta to znači? To, jednostavno, znači da naša omladina o našim šehidima treba da zna više nego o fudbalerima, glumcima i manekenima. A znaju li? To je ono što treba da se pitamo – poručio je travnički muftija.

Spomen-obilježje u Voljevcu je sagrađeno na lokaciji gdje se ranije nalazilo slično obilježje, koje je već bilo dotrajalo, a shodno odluci Organizacionog odbora manifestacije, otkrili su ga predsjednici organizacija porodica šehida u općinama Gornji Vakuf, Jajce i Prozor, kantonalna predsjednica Džemka Đelilović, i najmlađe dijete šehida MZ Privor Alma Kičin.

Izgradnju spomen-obilježja pomogli su Vlada SBK-a, Federalno ministarstvo za boračka pitanja, Kantonalna uprava za pitanja boraca, Općina Gornji Vakuf-Uskoplje, Tvornica montažnih kuća PROMO Donji Vakuf, Rasadnik FREŠ Gornji Vakuf, i FTM d.o.o Novi Travnik. Projekt je uradio diplomirani arhitekta Saudin Zahirović a radove su izvodila preduzeća iz Jablanice, Gornjeg i Donjeg Vakufa.

Subotnju svečanost u Voljevcu nastupima su uveličali Melika Hadžimehanović, pjesmom „Moja majka“, i student banjalučke Akademije scenskih umjetnosti Senad Milanović, koji je interpretirao odlomak iz romana „Derviš i smrt“ Meše Selimovića.

Na teritoriji Privora poginula su 93 šehida iz Gornjeg Vakufa, Jajca, Foče, Odžaka, Prozora, Konjica i Bugojna i njihova imena uklesana su na ploči novootvorenog spomen-obilježja. Samo iz općine Jajce poginulo je 16 boraca, koji su vječiti smiraj pronašli u zaseocima Filani i Svilići.