U znak sjećanja na četiri bugojanska borca organizovan pohod na Dobranjsko brdo

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U organizaciji Koordinacije boračkih organizacija Bugojno organizovan je tradicionalni pohod na Dobranjsko brdo, općina Visoko, mjesto pogibije bugojanskog ratnog komandanta Admira Ljubuškića i još trojice bugojanskih boraca : Huse Ćivića, Senada Ćurića i Elvedina Mešana.

Ispred spomen obilježja bugojanskim borcima cvijeće su položili i Fatihu proučili predstavnici boračkih organizacija Bugojna i Visokog, te delegacije Općina ova dva grada. Ispred spomen obilježja obratila se predsjednica Organizacije porodica šehida – poginulih boraca općine Bugojno Džemka Đelilović, koja je podsjetila na dolazak i ratni put bugojanskih boraca na kralupskom ratištu.

Istorijski čas- prisjećanje na borbena dejstva bugojanskih boraca na kralupskom ratištu, odnosno Dobransjkom brdu prezentirao je bugojanski ratni komandant boraca Armije RBiH Faruk Aganović.

-Dok smo živi, mi ćemo dolaziti na ova mjesta, sjećati se naših saboraca. Jedni druge trebamo pomagati u svakom momentu i na svakom mjestu gdje se nalazili. Pravim borcima treba skinuti kapu i pomoći njima, i njihovim porodicama. Trebaju nam ovakvi skupovi, istorijski časovi i nadam se da će na ova mjesta dolaziti sve više mladih, koji trebaju znati šta se to događalo na ratištima gdje su ratovali borci Armije RBiH- poručio je Aganović.

Ratni komandant iz Visokog Ferid Provalić naglasio je kako su ovakva okupljanja dokaz da su bugojanski i visočki borci bili zajedno u najtežem ratnom periodu i to treba nastaviti i u miru.Pohvalno se izrazio o učešću bugojanskih boraca u aktivnostima oslobađanja Sarajeva, na Visočkom ratištu.

Načelnik Općine Bugojno Hasan Ajkunić je uputio apel da se istorijska borba boraca Armije RBiH nikada ne zaboravi, te da se čuva i njeguje tradicija oslobodilačke borbe najboljih sinova Bosne uz zamjerku da je mali broj onih koji su se odazvali na pohod i koji su odali počast poginulim borcima 307. Slavne brdske brigade. Organizovan je zajednički ručak učesnika pohoda, a potom i povratak u Bugojno .