U znak sjećanja na poginule pripadnike Armije RBiH organizovan pohod na Bijelo Bučje

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U organizaciji PD “Koprivnica” iz našeg grada u subotu je organizovan 22. tradicionalni pohod do Bijelog Bučja, mjesta pogibije pet boraca 307. slavne brdske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine.

 

U vremenskim uslovima koji nisu bili najbolji, s obzirom na snijeg visine oko pola metra, i stazu dugu oko 15,5 kilometara, učesnici pohoda – članovi planinarskih društava “Koprivnica” i “Kalin” iz Bugojna, te planinari iz nekih drugih općina, kao i učenici ovdašnjih osnovnih i srednjih škola, prisjetili su se herojskih dana odbrane države od agresije i pogibije petorice pripadnika bugojanske brigade na ratištu Bijelog Bučja.

U tome su im se pridružili ratni komandanti i predstavnici boračkih organizacija i udruženja, te Općine Bugojno na čelu s načelnikom Hasanom Ajkunićem.

Kao i ranijih godina, kod spomen-obilježja poginulim borcima Armije Republike BiH položeno je cvijeće i proučena Fatiha a prigodne riječi s ovog mjesta, uz želju da se tradicija podsjećanja i čuvanja uspomene na bh i bugojanske šehide nastavi i u budućnosti, uputili su predstavnik općinske službe za boračko-invalidsku zaštitu Samir Burkić i načelnik Ajkunić.

-Danas je 22. april i istovremeno 22. memorijalni pohod poginulim saborcima iz bugojanske brigade. To su: Mlivo Minhad, Bevrnja Senad, Adel Bešić, Samir Hrgić i Abdulah Rustempašić – Braco. Mnogi će se složiti da je ovo bio najizazovniji put do sada u ove 22-ije godine – kazao je Burkić, zahvalivši se svim učesnicima pohoda, a posebno najmlađima, djeci iz OŠ “Drvetine”.

Načelnik Bugojna Hasan Ajkunić rekao je, između ostalog, da je Bijelo Bučje “mjesto koje svi trebamo nositi u svojoj duši”.

-Jer, da je drugačije, upitno je da li bi mi u ovoj godini mogli kazati da slavimo 25 godina nezavisnosti države BiH, i 25 godina obilježavanja Dana Armije Republike BiH. Vjerujem da će uspomena na naše šehide još dugo trajati i biti u srcima sadašnjih i budućih generacija – naglasio je.

U ime boraca i starješina 707. slavne brdske brigade, ratni komandant Faruk Aganović Jupi zahvalio se organizatorima pohoda i svim učesnicima što su se, na ovaj način, sjetili najboljih sinova naše države, bugojanske brigade i Armije Republike BiH, koji su na ovim prostorima aprila i maja 95-te godine položili svoje živote za nezavisnost i slobodu zemlje.Zahvalio se, također, organizatorima, i planinarima iz Gornjeg Vakufa i drugih gradova na podršci pohodu, uz nadu da će se tradicija odlaska na Bijelo Bučje nastaviti i narednih godina.

Pohod je, kako su istakle članice PD-a “Koprivnica” Aida Muminović i Emsada Batić, protekao u najboljem redu.

-U pohodu je učestvovalo oko pedesetak planinara. Sve je proteklo u najboljem redu, uprkos otežanim vremenskim uslovima, snijegu, blatu… 22. april se obilježava i kao Dan planete Zemlje, pa se može reći da smo, na ovaj način, obilježili i taj dan – naglasile su.

Kao i ranijih godina, posebne zahvalnice organizator je uručio najstarijem i najmlađem učesniku pohoda. Ove godine to su bili 91-godišnji Ibrahim Rustempašić, i desetogodišnja Lana Mulaosmanović.

-Samo dva puta sam izostao na pohodu. Ovo mi je dvadeseti put. Nisam mogao da ne dođem, iako osjećam bol u koljenima. Htio sam da ovoj omladini pokažem da i mi, s devedeset godina, možemo pješačiti. Preporučio bih svima da planinare. Ja to činim već 67 godina, tačnije od 1951., i doživio sam 91.  – kazao nam je ovaj Bugojanac. 

Bogat je ratni put bugojanskih jedinica i doprinos proteklom odbrambeno-oslobodilačkom ratu, a žrtva njenih pripadnika ogromna, poruka je s pohoda u Bijelo Bučje – mjesta koje će trajno podsjećati na poginule pripadnike Armije RBiH, i ratna dešavanja na tom dijelu ratišta.