Udruženje “Donna” Bugojno : Velika podrška manifestaciji Race for the Cure

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Udruženje oboljelih i liječenih od karcinoma dojke „Donna“   i ove godine uzela je učešće na manifestaciji “Race for the cure” – „Trka/šetnja za život“ koja je 11 put održana u Sarajevu. Kao i prethodnih godina podršku je pružila potpredsjednica F BiH Melika Mahmutbegović.

Trka/šetnja čiji je cilj osnaživanje zdravlja žena i njihove borbe protiv raka dojke održava se u više od 150 gradova širom svijeta, a prvi put se održala u našem glavnom gradu 2008. godine.

Ispred SCC-a okupile su se žene i muškarci svih uzrasta, iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, kako bi podržali borbu protiv karcinoma dojke. Iz našeg grada, u ranim jutarnjim satima krenulo je pet autobusa, s jasnom porukom da su svjesne potrebe podrške oboljelim odnosno prevencije karcinoma dojke. Potpredsjednica F BiH Melika Mahmutbegović i ovaj put je pružila podršku i skrenula pažnju na značaj brige o vlastitom zdravlju ali i doprinos pojedinca na putu ozdravljenja:

– Kao predsjednicu Skupštine Udruženja oboljelih i liječenih od karcinoma dojke „Donna“ raduje me da je svake godine sve veći broj žena koje učestvuju u tome, što znači da smo postigli efekat kada je u pitanju lokalna zajednica i probudili svijest kod žena o značaju borbe protiv karcinoma dojke. Treba naznačiti da je akcija obilježavanja oktobra, kao mjeseca borbe protiv karcinoma dojke značajna za sve žene u BiH i šire. U našem gradu jako je Udruženje u kojem su žene koje su motivirane da daju podršku i ženama oboljelim od karcinoma, ali i da potaknu druge da vode brigu o prevenciji ove bolesti. Pet autobusa iz Bugojna govori koliko su žene spremne pružiti pomoć jedne drugima, a naredne godine treba planirati i dodatne aktivnosti – istakla je potpredsjednica Mahmutbegović.

Ove godine, zabilježena je najmasovnija podrška ovoj manifestaciji, ali i radu Udruženja „Donna“ istakla je predsjednica udruženja Nihada Hadžić te dodala:

– Veliki je odziv žena. Sve su željele dati podršku ženama koje su oboljele i naravno da skrenu pažnju svima onima koje se ne javljaju redovno na preglede da to učine obavezno. Ovom prilikom želim se zahvaliti svima koji su dali doprinos u realizaciji ove aktivnosti, a posebno se zahvaljujem potpredsjednici F BiH Meliki Mahmutbegović   koja uvijek podržava Udruženje. Ove godine , prvi put, prvog oktobra će zgrada Gimnazije biti osvijetljena svjetlima u pink boji kao znak podrške ženama oboljelim i liječenim od karcinoma dojke“ – istakla je Hadžić

Inače, oktobar je mjesec koji je zvanično proglašen mjesecom borbe protiv karcinoma dojke. U BiH nema tačnih podataka o broju oboljelih, ali nezvanična statistika pokazuje da od oko 1.300 novootkrivenih slučajeva 500 žena zbog te bolesti izgubi bitku za život.

22232425262728