Udruženje Donna osvijetlilo roza bojom MSŠ Bugojno

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Udruženje žena oboljelih i liječenih od karcinoma dojke „Donna“ u saradnji sa Mješovitom srednjom školom sinoć je, u cilju podizanja svijesti o prevenciji i ranom otkrivanju ove opak bolesti, osvijetlilo fasadu ove obrazovne ustanove ružičastom bojom.

Mjesec oktobar se obilježava kao međunarodni mjesec borbe protiv karcinoma dojke, a simbolizira ga ružičasta vrpca. Brojne aktivnosti koje se tim povodom poduzimaju od strane udruženja žena oboljelih i liječenih usmjerene su prvenstveno ka podizanju svijesti o potrebi otkrivanja bolesti u ranom stadiju, kada je i stepen izlječenja prilično visok.

Oko 30 članica Udruženja Donna sinoć se okupilo ispred Mješovite srednje škole čija je fasada bila osvijetljena roza bojom. Po riječima predsjednice Nihade Hadžić i članica Nermine Ramić na ovaj način su željele ukazati na globalni problem oboljevanja od raka dojke. Također su istakle potrebu senzibiliziranja javnosti sa ovom kategorijom žena.

Članice Udruženja Donna i sinoć su apelovale na žene da u što većem broju prisustvuju predavanjima koja se organiziraju na ovu temu , u saradnji sa zdravstvenim ustanovama.

Kako su istakle potrebno je uporno i istrajno raditi na tome da se svakoj ženi pojedinačno ukaže na značaj pregleda i samopregleda .