Udruženje „ Donna“ sutra će obilježiti Dan roza vrpce

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

„Prevencija je tvoje najjače oružje-pregledaj se na vrijeme i ostani zdrava“, naziv je humane akcije koju, u povodu Dana roza vrpce, organizuje bugojansko Udruženje oboljelih i liječenih od karcinoma dojke „Donna“. Akcije bit će održana u srijedu, 24.oktobra u 13 sati, ispred BBI banke u Bugojnu.

Cilj je upozoriti na važnost ranog otkrivanja ove maligne bolesti. Koliko je važna rana dijagnostika najbolje pokazuje podatak da je u čak 90 % slučajeva bolest moguće izliječiti ako se otkrije u početnom stadiju.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u 2018.godini od karcinoma dojke oboljelo je oko 2.1 milion žena. Među oboljelim najviše je žena starosne dobi od 55 do 70 godina. S obzirom na činjenicu da svake godine raste broj oboljelih, te da se starosna granica sve više pomjera značajnu ulogu u borbi protiv karcinoma dojke ima edukacija i redovni samopregledi i kontrolni pregledi, upozoravaju zdravstveni stručnjaci.

Iz bugojanskog Udruženja „Donna“ pozvali su građane da im se pridruže u još jednoj humanoj akciji upriličenoj u povodu Dana roza vrpce i Oktobra-međunarodnog mjeseca borbe protiv karcinoma dojke.