Udruženje „Donna“ upriličilo predavnje na temu „Karcinom dojke“

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

 Udruženja oboljelih i liječenih od tumora „Donna“ uz podršku HKD „Napredak“- Podružnica Bugojno upriličilo je predavanje na temu “Karcinom dojke”. Predavanje je održala mr.sci.dr Melika Mahmutbegović.

-Karcinom dojke je bolest od koje obolijeva sve veći broj žena i stoga mi je drago da je Udruženje „Donna“ organizovalo ovo predavanje- kazala je Dubravka Vukadin, predsjednica HKD „Napredak“- Podružnice Bugojno.Zahvalila se dr Meliki Mahmutbegović što se odazvala pozivu da održi predavanje na ovu, kako je kazala, aktuelnu temu.

O uzrocima, simptomima, dijagnostici i liječenju bolesti govorila je mr.sci.dr Melika Mahmutbegović koja je i ovom prilikom naglasila da je neophodno govoriti o potrebi rane detekcije karcinoma dojke.

-Karcinom dojke je vodeća maligna bolest kod žena i u stalnom je porastu broj oboljelih. Ova tema zaslužuje posebnu pažnju, pogotovo ako se zna da je bolest izlječiva ukoliko se dijagnosticira u ranom stadiju – kazala je dr Mahmutbegović. Naglasila je da se dobna granica pomjera, te da od karcinoma dojke obolijevaju i mlađe žene.Ponovo je ukazala na potrebu redovnih samopregleda i ljekarskih kontrolnih pregleda ultrazvukom i mamografom.

Udruženje „Donna“ je upriličilo predavanje na temu „Karcinom dojke“ u sklopu Programa osnaživanja zdravlja žena koje se realizuje kroz projekat „Think pink- zajedno smo jedno“, pojasnila je predsjednica udruženja Nihada Hadžić. Zahvalila se HKD „Napredak“ na gostoprimstvu i dr Meliki Mahmutbegović na održanom predavanju.

Udruženje oboljelih i liječenih od tumora „Donna“ osim pružanja podrške oboljelima, svoje aktivnosti je usmjerilo na podizanje svijesti žena o važnosti otkrivanje bolesti u najranijem stadiju, a to je bio cilj i ovog predavanja.