Udruženje “Leptir” Bugojno nastavlja sa aktivnostima u okviru projekta “Govorimo o zajednici jednakih mogućnosti”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Udruženje “Leptir” Bugojno, jučer je održalo radionicu za mlade pod nazivom: Zagovaranje. Riječ je o drugoj radionici koja se realizuje u okviru projekta “Govorimo o zajednici jednakih mogućnosti.”

Mladi iz Gimnazije, Frame, Dječije scene teatra FEDRA i Leptira kroz edukacije o pravima, potrebama i mogućnostima osoba sa invaliditetom nastoje steći potrebno znanje i vještine koje će primjenjivati kroz kampanju pod nazivom “Govorimo o zajednici jednakih mogućnosti” a sve u cilju podizanja svijesti kod javnosti.

Udruženje roditelja, građana i prijatelja za pomoć djeci i mladima sa posebnim potrebama “Leptir” Bugojno provodi projekat pod nazivom “Govorimo o zajednici jednakih mogućnosti” koji ima za cilj da odgovori na potrebe implementacije strateških dokumenata u oblasti invalidnosti.

Projekat finansiraju USAID i Fond otvoreno društvo BiH.

Jučerašnja radionica jedan je vid izgradnje zajednice jednakih mogućnosti istakla je Biserka Božić, predsjednica Udruženja “Leptir” Bugojno.

Poruke mladih nakon održane radionice pokazatelj su da je tako malo potrebno kako bi se pomoglo osobama kojima je to napotrebnije, u ovom slučaju radi se o osjetljivim osobama koji zaslužuju ljubav i podršku.

Aktivno učešće mladih u radionicama itekako pomaže djelotvornijem funkcionisanju ove ustanove.

Život osoba sa posebnim potrebama ne razlikuje se od života zdrave osobe, jer i oni žele stvarati, učiti, voljeti i biti korisni svojoj zajednici samo im treba dati priliku, a za to je potrebna podrška cijele zajednice.

Ujedno, ovo je prilika da svi građani podrže aktivnosti u okviru kampanje “Govorimp o zajednici jednakih mogućnosti” kako bi svi zajedno radili na stvaranju zajednice pristupačne za sve građane bez obzira na različitosti.