Udruženje “Leptir” Bugojno obilježilo Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Bosni i Hercegovini, kao i širom svijeta, 3.decembar se obilježava kao Međunarodni dan osoba s invaliditetom.Kao i ranijih godina, Udruženje djece i mladih s posebnim potrebama Leptir Bugojno je i danas na prigodan način obilježilo ovaj datum s ciljem senzibiliziranja javnosti na prisutnost osoba s invaliditetom u zajednici kao i na probleme s kojima se svakodnevno susreću. 

Generalna skupština Ujedinjenih naroda (UN) u oktobru 1992., na posebnoj, zajedničkoj sjednici, usvojila je rezoluciju da se 3. decembar svake godine obilježava kao Međunarodni dan osoba s invaliditetom.Nakon donošenja rezolucije, UN-ova Komisija za ljudska prava, u svojoj rezoluciji od 5. marta 1993., pozvala je zemlje članice da ističu obilježavanje 3. decembra s ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu. Osnovni cilj obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom kroz poticanje međusobne suradnje i stvaranje partnerstva među postojećim udruženjima osoba s invaliditetom i na taj način ublažavanje posljedica socijalne isključenosti, kao i senzibiliziranje javnosti na prisutnost osoba s invaliditetom u zajednici i probleme s kojima se svakodnevno susreću, a s naglaskom na mogućnosti kojima raspolažu. Upravo je to jedan od razloga zašto Udruženje Leptir Bugojno, ovaj dan nastoji obilježiti na prigodan način, istakla je poredsjednica ovog Udruženja, Biserka Božić.Svečano je bilo danas u prostorijama Leptira, ne samo zbog obilježavanja Dana osoba s invaliditetom već i zbog proslave rođendana jednog od članova ovog Udruženja.

Inače, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u prosjeku 15 posto stanovnika jedne zemlje čine osobe s invaliditetom. zbog neprovođenja zakona, djeca s invaliditetom nemaju jednak pristup obrazovanju, a 95 posto zakona na svim nivoima vlasti u BiH nije usklađeno s UN Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom.Upravo iz tog razloga, Leptir kao i sva Udruženja koja zastupaju intrerese osoba s invaliditetom, nastoje ukazati, posebno na ovaj medjuanrodni dan, na svoju ulogu u društvu i ukazati na brojne probleme , prvenstveno marginaliziranom položaju u zajednici.