Udruženje “Leptir” Bugojno: Održana edukacija za nastavnike koji rade sa djecom uključenom u inkluzivno obrazovanje

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

U okviru projekta pod nazivom “Govorimo o zajednici jednakih mogućnosti”, jučer je u Udruženju “Leptir” Bugojno, održan trening za nastavnike osnovnih škola koji rade sa djecom uključenom u inkluzivno obrazovanje. Trening ima za cilj kvalitetno provođenje inkluzije i inkluzivne edukacije.

Trening za nastavnike koji rade sa djecom sa posebnim potrebama realizuje se u okviru projekta “Govorimo o zajednici jednakih mogućnosti” koji finansira USAID i Fond otvoreno društvo BiH. Ovom edukacijom nastoji se poboljšati kvalitet inkluzivnog obrazovanja radi dobrobiti djece, ali i ostalih sudionika koji su direktno ili indirektno vezani za ovu oblast.

Edukatori treninga bili su prof. Saudin Beganović, pedagog Druge osnovne škole Bugojno i stručni saradnik Udruženja “Leptir” i dr.sci. Šejla Džanan pedagogica Treće osnovne škole Bugojno i stručni saradnik Udruženja “Leptir” koji su kroz SWOT analizu nastojali da dobiju jasniju sliku o inkluziji i pobliže nastavnom osobolju ukažu na osnovne smjernice kako postupati prema djeci sa posebnim potrebama.

Alma Čajdin, profesorica razredne nastave Druge osnovoe škole Bugojno bila je jedna od učesnica treninga koja je istakla da je kroz volonterski rad nastojala da angažmanom u radionicama doprinese radu udruženja ali i mališanima, kako se ne bi osjećali izolovano i manje vrijedno u odnosu na ostalu djecu.

Krajem maja planiran je i Okrugli sto kako bi se sublimirali rezultati do kojih se došlo kroz brojne radionice, a to će ujedno poslužiti kao jedna vrsta preporuke koja se planira dostaviti nadležnom ministarstvu na dalje sistemsko rješavanje.

Bitno je naglasiti da svi građani treba da podrže aktivnosti koje ovo udruženje poduzima, kako bi se kreirala zajednica pristupačna za sve, bez obzira na različitosti.

1234567