Udruženje “Leptir” Bugojno: Održana prezentacija “Lokalnog plana akcija u oblasti invalidnosti”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Danas je u sali Općine Bugojno održana prezentacija “Lokalnog plana akcija u oblasti invalidnosti” za nadležne općinske službe, vijećnike i ustanove.

Ova aktivnost realizira se u okviru projekta “Govorimo o zajednici jednakih mogućnosti” koju implementira Udruženje “Leptir” Bugojno kroz program grantova “Jednakost za sve- Koalicija civilnog društva u borbi protiv diskriminacije.” Projekat finansiraju USAID i Fond otvoreno društvo BiH.

Današnja prezentacija imala je za cilj upoznati nadležne institucije sa lokalnim akcionim planom u oblasti invalidnosti kao i obavezama primjene međunarodnih konvencija i domaćih zakonskih okvira kako bi svi zajedno gradili zajednice prilagođene za osobe sa invaliditetom.

Plan je usvojen od strane Vlade SBK-a početkom godine, a urađen je od strane “Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom SBK-a” uz koordinaciju Udruženja “Leptir” Bugojno.

Udruženje “Leptir” Bugojno u narednom periodu planira realizovati medijsku kampanju i nastaviti sa aktivnostima unaprijeđenja inkluzivnog obrazovanja.

Usvajanje akcionog plana doprinijelo bi poboljšanju trenutne situacije što bi dovelo do izgradnje stabilnije zajednice za one kojima je pomoć najpotrebnija.