Udruženje “Leptir” Bugojno: Radionice o temi “Edukacija o invaliditetu”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Druga, od tri edukativno-simulacijske radionice o temi „Edukacija o invaliditetu“ za učenike bugojanskih srednjih škola, realizovana je jučer u prostorijama Udruženja „Leptir“ Bugojno.

Radionice su dio projekata „Solid Art – solidarnost i razumijevanje kroz umjetnost“, kojeg implementira Dječije pozorište Eko Art u partnerstvu sa Udruženjem za djecu i osobe sa posebnim potrebama Leptir Bugojno.

U javnosti postoje brojni stereotipi i predrasude prema osobama sa invaliditetom, što im onemogućava da se aktivnije uključe u društveni život zajednice. Ali, srećom postoje mladi koji se ne libe o ovoj temi javno govoriti.

Ova aktivnost je podržana u sklopu projekta „Dijalog za budućnost“, koji implementiraju UNESCO, UNDP i UNICEF, u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

Projekat „Dijalog za budućnost“ se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija, za podršku izgradnji mira/Fonda za izgradnju mira.

U sklopu ovog projekta, uspješno su relizovane i “Zagovaračke radionice” naglasila je Biserka Božić, predsjednica Udruženja “Leptir.” 

Ove aktivnosti, prilika su da mladi, smjelo i javno ukažu na diskriminaciju, kršenje prava, nasilje i socijalnu nepravdu sa kojima se svakodnevno suočavaju ranjive i manjinske grupe.