Udruženje RVI Bugojno – Medjunarodni dan osoba s invaliditetom

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

UDRUŽENJE RVI BUGOJNO: SAOPĆENJE POVODOM 3. DECEMBRA MEĐUNARODNOG DANA OSOBA SA INVALIDITETOM 

U povodu obilježavanja 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, nevladina organizacija „Udruženje RVI općine Bugojno“ kao najmnogobrojnija organizacija/udruženje koje okuplja osobe sa invaliditetom na području općine Bugojno pozdravlja dosadašnje i poziva na poduzimanje daljnjih napora u stvaranju uslova za unapređenje poštivanja i ostvarivanja ljudskih prava osoba s invaliditetom kako u lokalnoj zajednici,  SBK-u tako u Federaciji Bosne i Hercegovine i širem regionu.
Međunarodni dan osoba s invaliditetom, 3. decembar je dan međunarodnog poštivanja promoviran od strane Ujedinjenih naroda od 1998. godine koje ima za cilj postizanje boljeg razumjevanja problema invaliditeta u široj društvenoj zajednici te ostvarenje svih prava koje osobe sa invaliditetom imaju , kao i njihove potpune uključenosti u društvo u kojem žive. Obilježavanje ovogodišnjeg Dana osoba s invaliditetom provodilo se se pod sloganom „Transformacija ka održivom i otvorenom društvu za sve“ čime želimo posebno da istaknemo imperativ u procesu podizanja svijesti o pravima osoba sa invaliditetom.
Poduzimanjem dodatnih napora da se uklone sve vrste barijera i ostvari puno i ravnopravno učešće osoba sa invaliditetom, ostvariće se konačni cilj izgradnje budućnosti po mjerama svih ljudi, bez obzira na njihov trenutni status u društvu.
Pitanja osoba sa invaliditetom takođe trebaju i moraju biti sastavni dio strategija razvoja, zapošljavanja, smanjenja siromaštva i društvene isključenosti itd.
S tim u vezi, obilježavanje 3. decembra idealna je prilika da se još jednom ukaže na važnost primjene međunarodnog i domaćeg zakonodavstva u oblasti invalidnosti, s posebnim akcentom na usvajanje, izdvajanje sredstava i sprovedbu Lokalnih akcijskih planova u oblasti invalidnosti u kojim su jasno definirani prioriteti i odgovornosti svih aktera u procesu ostvarivanja prava osoba sa invaliditetom. 
 
                                                                    Predsjednik Udruženja RVI Bugojno  
                                                                                  Sabahudin Velić – Rudi