Udruženje „Slatki svijet“ obilježilo Svjetski dan bijabetesa

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

14.novembar obilježava se kao Svjetski dan brobe protiv dijabetesa.

Tim povodom  bugojansko Udruženje „Slatki svijet“ u saradnji sa Udruženjem „Slatkiš „ iz Novog Travnika organizovalo je višednevni program. U subotu su u Bugojnu održane radionice za djecu i roditelje, edukativna predavanja i zabava za najmladje članove ovih udruženja.

14.novembar,Svjetski dana dijabetesa prilika je da se još jednom ukaže na ozbiljnost, ali i na nužnost preveniranja dijabetesa, bolesti sa brojnim zdravstvenim i socijalnim posljedicama -naglasile su Merima Idrizović i Vanja Džambas, predsjednice udruženja „Slatki svijet“ i „Slatkiš“. Istakle su kako su ove cjelodnevne radionice i edukativna predavanja organizovane s ciljem pružanja stručne psihološke pomoći u prevladavanju stresa i drugih poteškoća u svakodnevnom životu oboljelih i njihovih porodica.

O iznalaženju modusa u prevladavnju stresa, prihvatanju bolesti i vračanju funkcionalnom životu govorile su psihologinje i psiho-terapeuti Katarina Mravak, te Armina Čerkić i Dželila Mulić-Čorbo iz Udruženja za sistemsku i porodičnu terapiju i praksu u BiH. Uz radionice i edukativna predavanja, ovom prilikom, realizovana je i radionica muziko- terapije sa Samirom Merdžanić. Cjelodnevni program završio je druženjem i zabavom za djecu.

U povodu 14.novembra, Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa danas je Udruženje „Slatki svijet“ organizovalo uličnu akciju mjerenja šećera u krvi kod naših sugradjana. Akcije su organizovane i u Donjem Vakufu i Novom Travniku. Večeras će biti upriličena i projekcija filma „Život sa dijabetesom“. Projekcija će biti održana u KC „Princeze Dževhere“ u Bugojnu, a počinje u 18 sati.

121314151920212223249