Udruženje „Slatki svijet“ obilježilo Svjetski dan bijabetesa

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

14.novembar obilježava se kao Svjetski dan brobe protiv dijabetesa.

Tim povodom  bugojansko Udruženje „Slatki svijet“ u saradnji sa Udruženjem „Slatkiš „ iz Novog Travnika organizovalo je višednevni program. U subotu su u Bugojnu održane radionice za djecu i roditelje, edukativna predavanja i zabava za najmladje članove ovih udruženja.

14.novembar,Svjetski dana dijabetesa prilika je da se još jednom ukaže na ozbiljnost, ali i na nužnost preveniranja dijabetesa, bolesti sa brojnim zdravstvenim i socijalnim posljedicama -naglasile su Merima Idrizović i Vanja Džambas, predsjednice udruženja „Slatki svijet“ i „Slatkiš“. Istakle su kako su ove cjelodnevne radionice i edukativna predavanja organizovane s ciljem pružanja stručne psihološke pomoći u prevladavanju stresa i drugih poteškoća u svakodnevnom životu oboljelih i njihovih porodica.

O iznalaženju modusa u prevladavnju stresa, prihvatanju bolesti i vračanju funkcionalnom životu govorile su psihologinje i psiho-terapeuti Katarina Mravak, te Armina Čerkić i Dželila Mulić-Čorbo iz Udruženja za sistemsku i porodičnu terapiju i praksu u BiH. Uz radionice i edukativna predavanja, ovom prilikom, realizovana je i radionica muziko- terapije sa Samirom Merdžanić. Cjelodnevni program završio je druženjem i zabavom za djecu.

U povodu 14.novembra, Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa danas je Udruženje „Slatki svijet“ organizovalo uličnu akciju mjerenja šećera u krvi kod naših sugradjana. Akcije su organizovane i u Donjem Vakufu i Novom Travniku. Večeras će biti upriličena i projekcija filma „Život sa dijabetesom“. Projekcija će biti održana u KC „Princeze Dževhere“ u Bugojnu, a počinje u 18 sati.