Udruženje „Slatki svijet“ obilježilo Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

14.novembar obilježava se kao Međunarodni dan borbe protiv dijabetesa, koji je ove godine posvećen ženama.

Bugojansko Udruženje djece i mladih oboljelih od dijabetesa „Slatki svijet“ tim povodom je organizovalo uličnu akciju mjerenja šećera u krvi. Akcija je organizovana u saradnji s Medicinskom školom, Domom zdravlja i CK Bugojno.

-Udruženje „Slatki svijet“ već treću godinu uličnom akcijom mjerenja šećera u krvi daje podršku oboljelim. S obzirom da je ove godine Svjetski dan borbe protiv dijabetesa posvećen ženama, uvažavajući muškarce, želimo dati punu podršku svim ženama, majkama i djevojčicama oboljelim od ove bolesti – kazala je Merima Idrizović, predsjednica Udruženja djece i mladih oboljelih od dijabetesa „Slatki svijet“.

Ulična kacija mjerenja šećera u krvi organizovana je i u Donjem Vakufu i Gornjem Vakufu-Uskoplju. Takodje, povodom Svjetskog dana dijabetesa Udruženje „Slatki svijet“ provodi i niz drugih aktivnosti. Vrši podjelu edukativnog materijala u bugojanskim osnovnim školama, a projekat „Da li vi imate šećer ?“ bit će realizovan u Trećoj osnovnoj školi. Jedna od aktivnosti je i predavanje o zdravoj ishrani za učenike Treće i Prve osnovne škole u Jakliću.