Ulična akcija Koalicije “Pod lupom”u Bugojnu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Koalicija za poštene i slobodne izbore „Pod lupom“, u Bugojnu je danas održala uličnu akciju na kojoj je predstavljen projekt kampanje građanskog, nestranačkog posmatranje Općih izbora 2018.godine u lokalnim zajednicama.

Tokom akcije volonteri Koalicije građanima su dijelili promotivne materijale i vršili registraciju zainteresiranih osoba za nestranačko praćenje predstojećih izbora. Putem uličnih akcija Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” želi ponuditi mogućnost svim punoljetnim građanima/kama Bosne i Hercegovine da se prijave za posmatranje izbora, informiraju o nepravilnostima u predizbornom periodu i tokom izbornog dana i načinima kako da ih prijave. Ulične akcije su dio projekta „Izgradnja sistema i odgovornosti u izborima“, koji finansiraju Europska unija i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), s ciljem doprinosa kvalitetnijem izbornom procesu u BiH u skladu sa međunarodnim standardima i najboljim praksama i ohrabrenja aktivnog sudjelovanja građana/ki u zagovaranju i praćenju izbora.

Elmedina Šabić,u ime Koalicije ”Pod lupom” kazala je da je Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” osnovana u maju 2014.godine i ima za cilj spriječiti izborne nepravilnosti i prevare, podići svijest o izbornim manipulacijama, podstaći izražavanje slobodne volje birača, objektivno i blagovremeno izvještavati o izbornom procesu, te dati preporuke za unaprjeđenje i poboljšanje izbornoga procesa i izbornoga zakonodavstva.

-Primarna aktivnost Koalicije “Pod lupom”je građansko,nestranačko posmatranje izbora,a bavimo se i istraživanjem i izradom međunarodnih analiza izbornog zakonodavstva .Do sada smo izradili 11 analiza izbornog zakonodavstva 40 država članica OSCE-a.Zagovaramo rješenja za bolje izbore u BIH kod donosioca odluka.Do sada smo dali 34 preporuke za unapređenje izbornog procesa,od kojih je 10 prioritetnih preporuka.Usvojeno je,djelimično ili u potpunosti,njih 8.-kazala je Elmedina Šabić,ispred Koalicije “Pod lupom”.

Sedam regionalnih ureda Koalicije “Pod lupom je počelo sa radom od 1.maja 2018.godine,a 15.jula svoj rad započela su i 63 dugoročna posmatrača koji su angažovani u svim općinama,gradovima te Brčko distriktu u BIH . Plan je u cijeloj BiH imati 4000 nestranačkih promatrača.

Rok za prijave promatrača/ica traje do 9.eptembra i nakon toga će se održati i trening za sve promatrače. Građani/ke se osim na uličnim akcijama, mogu prijaviti za promatranje izbora pozivom na besplatni broj telefona 080 05 05 05 ili putem web stranice www.podlupom.org.