Upriličen planinarski pohod Putem oslobodilaca Kupresa -1994.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

 Jučer je organizovana završna aktivnost obilježavanja Dana bugojanskih jedinica Armije RBiH i 25. godišnjice “Kupreške operacije”.U organizaciji Udruženja za zaštitu tekovina borbe za BiH iz Bugojna i Planinarskog društva „Koprivnica“ organizovan je tradicionalni planinarski pohod „Putem oslobodilaca Kupresa -1994.“

U jutarnjim satima učesnici planinarskog pohoda okupili su se na Centralnom spomen obilježju poginulim pripadnicima ARBiH u Bugojnu gdje je položeno cvijeće i proučena fatiha svim borcima koji su svoje živote dali za naš grad i BiH.To je ujedno bila prilika da se evociraju uspomene, a među učesnicima pohoda bili su i sami sudionici veoma značajne operacije za naš grad.

Iz Bugojna učesnike pohoda ispratio je i načelnik općine Hasan Ajkunić,naglašavajući da je  Kupreške operacije veoma važno ne samo za našu općinu već i za BiH te da je voma bitno što su učesnici pohoda i učenici osnovnih škola,koji bi trebali nastaviti njegovati  tradiciju sjećanja na borce i na borbu za BiH.

U pravcu Kupresa učesnici pohoda iz Bugojna su krenuli autobusima, a zatim pješice prešli prostorom, kojim su jedinice 707.bbr zajedno sa ostalim jedinicama 7. korpusa Armije R BiH uspješno vodile borbe za oslobođenje Kupresa. Historijski čas održan je na Jarčišću,a o operaciji oslobađanja Kupresa prisutnima je govorio Almir Idrizović,načelnik štaba 307/707 sl.br.brigade. Kupreška operacija vođena je 12 dana, tokom oktobra i novembra 1994.godine, a uz jedinice 707.bbr u ovoj historijskoj operaciji za oslobođenje Kupresa učestvovale su i ostale jedinice 7.korpusa Armije R BiH.